Debrecen Hotels

A debreceni állatkert idén is mobilgyűjtést tart a zászlósfarkú kolobuszokért

  2020 Sze 07 / #debrecen
Google ads
Google ads

A debreceni állatkert a környezetvédelmi világnapon a hazai állatkertek közül elsőként minden egyszer használatos műanyageszközt kivezetett vendéglátóegységeiből, továbbá évek óta szelektíven gyűjtik a területükön keletkezett hulladékot. A tavalyi Európai Hulladékcsökkentési Hét óta részt vesznek a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó” című használt mobiltelefon-visszagyűjtő kezdeményezésében is, amelynek célja a veszélyeztetett afrikai főemlősök védelme.

A mobilkészülékek gyártásához használják ugyanis a koltán nevű fémércet, illetve a belőle nyert tantált, amelyek egyik legnagyobb lelőhelye Afrika szívében, a Kongó-medencében található – ugyanott, ahol többek között a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák, valamint a Debrecenben is gondozott zászlósfarkú kolobuszok élnek. A bányászat és a vele járó erdőpusztítás hatására e fajok otthona drasztikus mértékben zsugorodik, ezáltal populációikra egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kezdeményezéshez való csatlakozással az intézmény ezeknek a páratlanul értékes élőhelyeknek a védelmét szeretné segíteni azáltal, hogy a már feleslegessé vált, de újrahasznosítható készülékek begyűjtésével csökkenti a természetet felbolygató bányászat iránti igényt. Arra biztatják tehát látogatóikat, hogy a már nem használt mobiltelefonjaikat adják le az állatkert pénztáránál kihelyezett gyűjtőponton.

A tavalyi évhez hasonlóan az intézmény további ösztönzésként országos mobilgyűjtési versenyt is hirdet az általános iskolás osztályok számára. A 2021. január 31-ig, azaz a félévi bizonyítványok kiosztásáig tartó akciójuk keretében az a három osztály, amelyik a legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot gyűjti össze és küldi be, kirándulást nyer a Debreceni Állatkertbe és Vidámparkba, az első helyezett osztály továbbá jelképes örökbefogadója lesz az intézmény zászlósfarkú kolobuszainak.

Segítse Ön is az élővilág védelmét a mobiltelefonok újrahasznosításával!