Debrecen Hotels

A “cigánybűnözés” ellen vonultak fel a “betyárok” Nyíregyházán, ellentüntetőkkel találták szembe magukat

  2022 szept 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Novák Előd Mi Hazánk-alelnök hathatós támogatásával szevezett tüntetést Nyíregyházára a Betyársereg, mert állításuk szerint a közelmúltban “majdnem megismétlődött a Cozma-gyilkosság”, amikor Vásárosnamény-Gergelyiugornyán egy szórakozóhely előtt megkéselték az ott dolgozó Juhász Gergőt, a Betyársereg megyei vezetőjét.

A demonstrációra nagyjából négyszáz fekete ruhás, szigorú tekintető “betyárt” tudtak összeszedni. A RomNet beszámolója szerint az ellentüntetők ennél többen voltak.

Kiss Istán nyíregyházi vállalkozó, a romák megmozdulàsanak szervezője arról beszélt, hogy hasonló célú rasszista megmozdulások vezettek a 2009-2009 között kilenc településen végrehajtott, hat halálos áldozattal járt cigányellenes terrorhullámhoz. Követelte a kormanyfőtől, a belügyminisztertől, tegyen meg mindent, hogy a félkatonai, gyülöletkeltő szélsőjobboldali szervezeteket betiltsák, és akadályozzák meg azok megfélemlítő és uszító felvonulását.
Balogh Artúr, a városi cigány önkormányzati vezetője azt mondta, az országban elsőként állítottak emléktáblát a másfél évtizeddel ezelőtti romák elleni terrorhullám áldozatainak, és nem szeretnék, ha újabb áldozatokra kellene emlékeznie a magyarországi cigányságnak, mert az ilyen szélsőséges megmozdulások ide vezethetnek.

Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat elnökelyettese azt mondta, el kell utasítani a kollektív bűnösség elvét, meg kell állítani a kirekesztést, a gyűlöletkeltést, és a keresztény, emberi értékeket vallva kell együtt élnünk. A cigányság nem lehet bűnbak, nem lehet szetszakítani a társadalmat – fogalmazott a Borsod megyei roma politikus.
“A bűnnek nincs szine, csak bűn van”
– hangoztatta Dancs Mihaly, felidézve, hogy a Betyárseregnek több megyei vezetőjévé olyan embereket választottak, akiket a biróság jogerősen elítélt.
A romák békés tüntetésére mintegy ezer ember érkezett az ország legkülönbözöbb településeiröl, és aláírták azt a petíciót, amit a kormányzatnak nyújtanak be a szélsőséges szervezetek betiltásáért. A romák tüntetésére két Mi Hazánk-os pólót viselő férfi is bement, hogy provokálják a cigányokat, őket a szervezők felszólítására a rendőrök vezették ki az Országzászló téren zajló eseményről – olvasható a RomNet beszámolójában.
Egy videó a helyszínről:

Novák Előd a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezi

A büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezi a “cigánybűnözés” visszaszorítása érdekében Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.

Novák Előd a Parlament épületénél pénteken tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezi oly módon, hogy kötelező legyen letartóztatni azt, aki csoportosan, felfegyverkezve garázdaságot vagy súlyos testi sértést követ el.
Elmondta: a javaslat előzménye, hogy néhány hete “majdnem megismétlődött a Cosma-gyilkosság”. Nyíregyházán, egy szórakozóhely előtt megkéselték a Betyársereg megyei vezetőjét, akinek életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

Novák Előd hozzátette: jogszabálymódosítást kezdeményeznek az önvédelem erősítése, a fegyverviselési lehetőségek szélesítése érdekében is. A párt fegyverviselési jogot adna a szolgálaton kívüli rendőröknek, katonáknak, biztonsági őröknek, vadászoknak és sportlövőknek is.
Szélesíteni kell a fegyveres biztonsági őrré válás lehetőségét és az önkéntes tartalékos honvédeknek is fegyverviselést adna a párt. A fegyverviselési engedélyezési eljárást pedig decentralizálni kellene úgy, hogy átteszik a rendőrségtől a megyei kormányhivatalokhoz – tette hozzá.

Az állampolgárok joga fegyverrel is védelmezni saját és embertársaik életét, ezért van szükség a fegyverviselés kiszélesítésére, ahogy az nemrég Csehországban is történt – mondta Novák Előd.