Debrecen Hotels

A Bizottság megerősíti a koronavírus-vakcinák kivitelére vonatkozó átláthatósági és engedélyezési mechanizmust

  2021 márc 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Európai Bizottság a mai napon új kritériumokat vezetett be a koronavírus-vakcinák kivitelére vonatkozóan. A döntés értelmében ezentúl az oltóanyag-kivitel engedélyezésekor mérlegelni kell a kölcsönösség és az arányosság elvét a Covid19-vakcinák kivitelére vonatkozó uniós átláthatósági és engedélyezési mechanizmus keretében. Az exportengedélyezési mechanizmus azoknak a vállalatoknak a vakcinaexportjára vonatkozik, amelyekkel az EU előzetes beszerzési megállapodást kötött. A mechanizmus jelentős mértékben fokozta ugyan az export átláthatóságát, az a célkitűzés azonban még mindig nem teljesült maradéktalanul, hogy az oltóanyag-gyártók mindegyike gyorsan koronavírus-vakcinákhoz juttassa az uniós polgárokat.
Az új rendelet két szempontból módosítja a jelenlegi mechanizmust. Egyfelől a Bizottságnak és a tagállamoknak mostantól figyelembe kell venniük:

  • a kölcsönösség elvét, azaz hogy a rendeltetési ország korlátozza-e a saját vakcináinak vagy nyersanyagainak kivitelét jogszabály útján vagy más módon, valamint
  • az arányosság elvét, vagyis hogy a rendeltetési országban jobb vagy rosszabb körülmények állnak-e fenn, mint az EU-ban, különös tekintettel a járványügyi helyzetre, az átoltottságra és az oltóanyagokhoz való hozzáférésre.

A tagállamoknak és a Bizottságnak fel kell mérniük, hogy az exportrendelés nem veszélyezteti-e az Unión belüli ellátást az oltóanyagok és az oltóanyag-összetevők tekintetében.
Másfelől az új rendelet – a vakcinakereskedelem teljes körű áttekintése érdekében – 17 olyan, többségében az EU szomszédságában fekvő országra is kiterjeszti a szabályozás hatályát, amelyek korábban mentességet kaptak ezalól.
A tagállamok a Bizottság véleményével összhangban döntenek az exportengedély iránti kérelmekről. A mechanizmus bevezetése óta 380 kiviteli kérelmet hagytak jóvá, azaz mintegy 43 millió adag vakcina 33 különböző rendeltetési helyre történő kivitelét engedélyezték. Az eddigiek folyamán mindössze egyetlen esetben fordult elő, hogy a kiviteli kérelmet az illetékesek elutasították.

A teljes sajtóközlemény itt található.