Agresszív kaktuszfaj terjeszkedik Magyarországon

2019.10.10

Egyre több helyen bukkannak Magyarországon a természetjárók az agresszív, hazánkban invazív fajnak minősülő fügekaktuszra.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei arra figyelmeztetnek, sajnos már több helyen megtalálták természetvédelmi őrök, természetjárók a szabadban egyes észak-amerikai télálló kaktuszok állományait.

A Vértes egyik fokozottan védett völgyében már több négyzetmétert beborított az Opuntia Phaeaecanta faj, termést is hozott, amikor 2017-ben rátaláltak egy meleg sziklagyepes hegyoldalon.

A pár négyzetméteres állományt Klébert Antal természetvédelmi őr találta 2017-ben a Vértes egyik fokozottan védett völgyében, egy meleg, dolomit-sziklagyeppel borított hegyoldalon. Minden valószínűség szerint kiültetésről lehet szó, mert a hely különösen alkalmas a kaktusz túlélésére, ugyanakkor távol van lakott területtől, tehát kidobásnak vagy állati terjesztésnek kicsi az esélye

– írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park ökológiai kutatóközpontja.

Ha már máshol özöngyomként viselkedik a faj, akkor nagy rá az esély, hogy nálunk is azzá válhat. Nem érdemes esélyt adni arra, hogy akár vegetatívan a hajtásdarabjaival, akár maggal tovább terjedjen és eljusson olyan helyekre is ahonnan csak nehezen, körülményesen lehet kiirtani – olvasható a beszámolóban.

 

az eredeti hír itt elérhető