A magyar tanárok keresnek az egyik legrosszabbul Európában

2019.10.05

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a vizsgált 2017/2018-as tanévben a legtöbb európai országban emelkedett a tanárok fizetése, ám ez a legtöbb esetben – így Magyarországon is – csak az inflációkövető indexálásnak köszönhető.

hvg.hu által szemlézett jelentés szerint Magyarországon egy kezdő óvodapedagógus vagy tanító éves bruttó fizetése 6875 euró (2 millió 286 ezer forint).

Ez egy hónapra lebontva bruttó 190 ezer forint, azaz amit a fiatalok hazavihetnek, az Budapesten egy albérlet kifizetésére sem elég.

Nem járnak sokkal jobban az egyetemi/főiskolai végzettségű tanárok sem,

az ő kezdő bruttó bérük éves szinten 7639 euró (két és félmillió forint).

Ezzel a lista aljára kerültünk, a legrosszabbul Bulgáriában és Albániában fizetik a tanárokat, de nem túl jó a helyzetük Lettországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában sem.

A visegrádi négyek közül csak a lengyeleknél rosszabb a helyzet,

ott egy kezdő tanár évente bruttó 7065 eurót kap, míg ugyanez az összes Szlovákiában 8280 euró, Csehországban viszont jelentősen több: 11 838.

Az összesítésből az is jól látszik, hogy a kezdő tanárokból meglepően sok van, rengeteg viszont a pályaelhagyó, így szinte nagyítóval kell keresni az olyan pedagógusokat, akik 10-15 éve vannak a pályán.

az eredeti hír itt elérhető