Női érzékenység női filmrendezők kameráján keresztül a MagdaFeszten

2019.09.27

Három női rendező, Enyedi Ildikó, Mészáros Márta és Szilágyi Zsófia egy-egy filmjét vetítik az Apolló Moziban október 3-án (csütörtökön) 17 órától a MagdaFeszt keretében. A női filmrendezők éjszakája című program a filmművészeten keresztül fókuszál egy-egy női sorsra, női történetre: A Testről és lélekről a szerelemről szól, két emberről, akik félelmeik, megszokott magányuk miatt lépten-nyomon elmennek egymás mellett, miközben minden vágyuk, hogy egymáséi legyenek. Titkos belső álom és látszólagos külvilág keveredik ebben a rendkívül érzékeny alkotásban, amelyért Enyedi Ildikó 2017-ban megkapta az Aranymedve-díjat Berlinben. A rendezőnek ez a legfigyelemreméltóbb sikere, mióta 1989-ben megnyerte az Arany Kamera-díjat Az én XX. Századom című alkotásáért, mely egy csecsemőkorukban elválasztott ikerpárról szól.

Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis nyomozás egy nő eltitkolt múltja után, s mégis sokkal több: azt is kutatja az egyik kritikusa szerint, hogy „történelmi traumák milyen alapvető erkölcsi döntésekre kényszerítik az egyéneket emberségről, emberségességről, és mindez milyen mélyen tudja meghatározni az egymáshoz való emberi hozzáállást, akár az anyai, gyermeki szeretetet is. Hogy egy-egy olyan sötét folt a történelemben, mint a túl sok magyar számára ismerős nemi erőszaktevő szovjet «felszabadító» katonáké, egyrészt pillangó-effektusként hány ember életére hat ki a világnak szó szerint minden szegletében, másrészt hogyan változtathatja meg egy-egy személy teljes identitását, olyan mélységig, amiről amúgy azt sem hinnénk, hogy megváltoztatható.”

Az Egy nap fiatal rendezője, Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, eddig rövidfilmeket és dokumentumfilmet készített. Az Egy nap főhőse Anna (Szamosi Zsófia) a háromgyerekes, negyvenes nyelvtanárnő. Ahogy a film címe ígéri, az ő kicsivel több mint egy napját követhetjük nyomon, s ez az egy nap pontosan olyan, mint az összes többi az életében. Folyton rohan, őrlődik a munka és a család között, épp úgy, mint oly sok Anna az otthon, a bölcsi, az ovi, és az iskola négyszögében. Ennek a nagy aprólékossággal és realizmussal bemutatott, egy percig sem unalmas napnak a hátterében ott húzódik az igazi dráma: férje épp megcsalni készül őt a barátjukkal, Gabival. Anna tudja, hogy talán még megakadályozhatná, hogy széthulljon a család, de egyszerűen nincs módja, hogy tegyen ellene. Férjével ellentétben számára nem kínálkozik egérút ebben a tipikus kelet-európai, idő-és pénzhiány meghatározta életmódban.

A Női filmrendezők éjszakája moderátora Váró Kata Anna esztéta lesz. A filmvetítések 17 órától kezdődnek az Apolló Moziban. Jegyek a Csokonai Színházban jegypénztárában válthatók.

az eredeti hír itt elérhető