Nem minden pénz kérdése! Interjú Kosztin Mihállyal, Vámospércs ellenzéki polgármesterjelöltjével

2019.09.23

Tervekről, esélyekről kérdeztük Kosztin Mihályt, az ellenzék vámospércsi polgármesterjelöltjét.

Tényleg van esély a változásra Vámospércsen? Az EP-választáson 67%-ot kapott helyben a Fidesz.

Ez csak a helyieken múlik. Ha összefognak, és kitartanak amellett, hogy változást szeretnének, akkor hiszek benne, hogy van. Az én feladatom, hogy alternatívát nyújtsak nekik, hogy bebizonyítsam, lehet a várost sokkal jobban, sokkal hatékonyabban is vezetni, mint ahogyan a jelenlegi fideszes önkormányzat teszi. Ebből a szempontból az EP-eredmények lényegtelenek: ez egy helyi választás, ahol helyi problémákról, az emberek mindennapi életéről kell döntenünk.

Mennyit számít, hogy Ön ezúttal egyedüli kihívó az ellenzéki oldalon?

Ez adja meg a reális esélyt a változásra. A lakosoknak lényegében csak és kizárólag arról kell dönteniük, hogy szeretnék-e, ha a jelenlegi vezetés folytatná Vámospércs irányítását, vagy a változást támogatják. Fontos, hogy ezúttal nincsenek egyéb indulók, az ellenzéki térfélen teljes az együttműködés. Úgy gondolom, van esély a polgármester és a képviselők nagy részének leváltására is.

Hogyan néz ki az Ön csapata?

Vámospércs iránt elkötelezett, tapasztalt és tisztességes embereket tudhatok a támogatóim között. Balogh Krisztina kétgyermekes anyaként is fontosnak érzi, hogy tegyen a közösségért, amelyhez tartozik. Kiss Ferencnének a szakmai tapasztalatára támaszkodhatunk, amelyet kontrolling asszisztensként szerzett az egyik nagyobb hipermarketben. Papp Sándor egykori rendőrként, vállalkozóként és sportemberként is a helyi közösség megbecsült tagja, büszke vagyok, hogy meg tudtam győzni az indulásról. Gálfi József csalódott, egykori fideszesként érzi fontosnak, hogy küzdjön azért, hogy a vállalkozók helyben boldoguljanak, a munkavállalók ne külföldi állásokról álmodozzanak, míg a gazdasági szakemberként is dolgozó Horváth Zsolt arra kiváló példa, hogy kitartással és kemény munkával kevés pénzből is lehet sikereket elérni az üzleti életben.

Képviselőként Ön kilenc éve tagja a testületnek. Mit tapasztalt, min szeretne mindenképpen változtatni polgármesterként?

Például azon, hogy a lakosságnak nulla betekintése van a testületi munkába, testületi ülésekbe. Megválasztásomat követően minden testületi ülést nyilvánossá teszünk, és a lakosok a költségmentes online közvetítésnek hála minden egyes, őket érintő döntés hátteréről értesülhetnek. Ilyen módon a képviselők elszámoltathatóvá válnak, hiszen azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy ki az, aki csak bólogat, és ki képviseli érdemben is a vámospércsiek érdekeit a testületben.

Ellenzéki képviselőként tudott eredményeket elérni az elmúlt két ciklusban? Mennyire van nehéz dolga egy kistelepülésen annak, aki a kritikus hangot képviseli?

Ellenzéki képviselőként nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen komoly eredményeket elérni, de folyamatosan kell próbálkozni. Büszkén mondhatom, hogy van néhány eredmény, amelyhez talán nekem is van némi közöm – bár ezt a fideszes képviselők szeretik elbagatellizálni. Amikor például a település csődközelbe került, és a pénzügyi válság kellős közepén a bank megkereste az önkormányzatot egy drasztikus kamatemelési szándékkal, akkor én javasoltam, hogy a városnak több tízmillió forintos kiadást jelentő megoldás helyett kérjük a banktól, hogy lépcsőzetesen emeljen kamatot, két év alatt. Az volt az ötletem, hogy az első évben csak 0% legyen ez az emelés, és innen emelkedjen lépcsőzetesen. A testület ezt csak azért szavazta meg, mert a fideszes képviselők álláspontja az volt, hogy a bank úgysem egyezik bele. Nem lett igazuk, a javaslatom így éves szinten tízmilliókban mérhető nyereséget hozott a településnek.

Aki jártas Vámospércsen, az tudja, hogy az utak állapota borzalmas. Egyszerűen nem méltó egy városi rangú településhez, hogy úthálózatának mintegy 40%-a nem aszfaltozott. Ezen a regnáló polgármester asszony tizenhárom év alatt sem tudott változtatni. Képviselőtársammal, Deákné Demjén Ilonával minden évben módosító javaslatot nyújtunk be a költségvetéshez, arra kérve a testületet, hogy minimum 50 millió forintot különítsen el utak és járdák építésére, felújítására. A kérésünk természetesen süket fülekre talált, egészen addig, míg nem kezdtem el szórólapozni a városban azzal a szöveggel, hogy „Vámospércs költségvetése elbírja az önerős útépítést, ha arra a vezetés, illetve a polgármester nem képes, akkor nem tudja ellátni feladatát, mondjon le!” Ezt követően – láss csodát – a Táncsics utcában azonnal megindult a vízelvezetés kialakítása, illetve az utca aszfaltozása, sőt, a Sport utca és a Rövid utca is útalapot kapott. Ugyanezen a szóróanyagon azt is kértem, hogy a „remek kapcsolataira” rendszeresen hivatkozó polgármester asszony talán kamatoztathatna néhányat ezekből, és elérhetné, hogy parkolókat alakítsanak ki a Béke utcán lévő Posta mellett. Amikor ugyanezekre a problémákra a lakosok hívták fel a figyelmet fórumokon és közmeghallgatásokon, a városvezetés a füle botját sem mozdította. Ezek a példák nekem azt mutatják, hogy elengedhetetlenül fontos egy őszinte, józan, tisztességes hang az önkormányzati testületben.

Ön hol találkozik a választóival?

A törvény úgy határoz, hogy minden képviselőnek kötelező évente legalább egyszer fogadóórát tartania. Vámospércsen ez úgy néz ki, hogy az ellenzék folyamatosan tart ilyeneket, a fideszesek pedig szinte egyáltalán nem. Ha az ember rendszeresen találkozik a helyiekkel, ha nem hordja fönn az orrát, ha hajlandó meghallgatni az egyszerű emberek hétköznapi problémáit, akkor tudni fogja, mi a helyes, és mit szeretnének leginkább a vámospércsiek megvalósulni látni. A fogadóórákon jelzett problémák nagy részének megoldásában ráadásul tudok is segíteni.

Sokan azt mondják, figyelembe kell venni, hogy Vámospércsre folyamatosan érkeznek a pályázati pénzek, a fejlődés látható. Ön ezt vitatja?

Természetesen nem. A szennyvízhálózat megépítése nélkülözhetetlen lépés volt városunk fejlődését illetően – persze nem árt tudni, hogy ezt egyrészt már a korábbi városvezetés is ambicionálta, másrészt az ilyesféle fejlesztés hasonlóan megvalósult a megye minden olyan településén is, ahol ellenzéki polgármester irányít (Bagamér, Hajdúdorog, Újléta, Nyírmártonfalva). Hovatovább: nem gondolom, hogy a szennyvízelvezetés a XXI. század második évtizedének végén különösebben nagy vívmánya lehetne egy városvezetésnek. Jobb helyeken ez a minimum, ne állítsuk be mi sem többnek.

Hasonló előrelépésnek látják sokan, hogy megépült a szakellátó központ, én viszont megjegyezném, hogy a beruházás még nem a Fidesz-kormányok idején érkezett Vámospércsre. Sokkal kritikusabb vagyok azt illetően, hogy mennyire megszépültek középületeink. Nem azért, mert ne tekinteném ezt is egy felelős városvezetés feladatának, de tegyük a szívünkre a kezünket: mennyiben javítja a komfortérzetünket egy iskolaépületen elhelyezett napelem, ha közben térdig a sárban kell gázoljunk egy-egy nagyobb esőzés után? A környezetvédelem és az energiahatékonyság is fontos kérdés, de úgy gondolom, lépésről-lépésre kell haladjunk, és a kevéske rendelkezésre álló forrást arra fordítani, ahol a legnagyobb lemaradásban van a város.

Úgy látja, hogy a jelenlegi városvezetés nem bánik elég körültekintően a pénzzel?

Szemléltetés végett: az önkormányzat a Béke utcai buszfordulónál megvásárolt egy ingatlant. Az elsődleges célja az volt, hogy közvetlen út vezessen a rendelőintézethez, ami teljesen rendben is van. Az már kevésbé, hogy a főépületet átalakítást és felújítást követően a város múzeumként kívánja működtetni. Vannak, akik úgy gondolják, majd akkor költsünk múzeum létesítésére, ha a város fejlettségi szintje alapján ezt megengedheti magának. A dolog persze ennél bonyolultabb, hiszen az önkormányzat a múzeum kialakítására nyert pályázaton 70 millió forintot – ami hatalmas összeg. Ebből Vámospércsen 10 olyan házat tudnánk venni, ami felújítható, és körülbelül három-négyet az azonnal költözhetők közül. A múzeumra viszont ennyi nem volt elég, az önkormányzat további 30 millió forint önerővel támogatta a kivitelezést. Ebből persze a tetőszerkezet teljes cseréjét már nem tudták megoldani. Érdekes.

Mire lett volna elég ez a további 30 millió forint?

Le lehetett volna aszfaltozni egy hosszabb utcát, esetleg két rövidebbet, de 8-10 km járdára is futotta volna belőle. Vagy parkolóra a köztemetőhöz. És még sorolhatnánk.  

Olyan, mintha Önnek semmilyen fejlesztés nem lenne elég jó, elég hatékony.

Dehogy is. A képmutatással van a gondom, azzal, hogy a fejlesztésnek eladott projektek nagy része nem hatékony, hanem mindössze látszatberuházás. Vagy véletlen lenne, hogy szinte kizárólag választási években van fejlesztés? Ez már az embereknek is teljesen egyértelmű. 2010-ben például épült két játszótér, 5-5 millió forintnyi pályázati pénzből, melyet azóta sem tart megfelelően rendben a vezetés, környezetük balesetveszélyes az utak és vízelvezető árok közelsége miatt. Szintén ekkor adták át a felújított Művelődési Házat, amelyre érdekes módon idén megint el kell majd költeni 400 millió forintot. A választásra tervezett felújítások nyertese ezzel együtt kétségkívül az Idősek Otthona, amely a 2010-es tatarozás után 2014-ben ismét hőszigetelést kapott egy kis térkövezéssel megtámogatva, majd idén ismét szalagot lehet átvágni előtte, hiszen bővítmény épült mögé orvosi szobával és konditeremmel(!!!). 2014-ben adták át a felújított orvosi rendelőt is, majd a parlamenti választásokra időzítve a kerékpárutat, amit valamiért januárban betonoztak és aszfaltoztak, ami mára meg is látszik az állapotán. Szintén választás előtt lettek felújítva a buszmegállók is.

Mire készülnek? Milyen tervekkel vágnak neki a 2019-2024 közötti ciklusnak?

Én a szolgáltató szektorból jövök, közel 30 éve dolgozom ügyfelekkel, így számomra első az ember. A vámospércsiek igényeit fogjuk szem előtt tartani, az önkormányzat ugyanis ugyanúgy szolgáltatást nyújt, mint bárki a vállalkozói szférában – csakhogy közpénzből, ezért kutya kötelessége körültekintően bánni az emberek pénzével. Fontosnak tartom egy olyan önkormányzati légkör kialakítását, ahová nyugodtan jönnek be az emberek dolgozni, és bátran jön be a lakosság is, ha problémája van. Minden esetben a megoldást keressük majd, lehetőség szerint mindenre, mert hisszük, hogy ez nagyon sok esetben sokkal inkább az igényesség és a munka kérdése, semmint a pénzé. Egyszerűen csak hozzáállással és szemléletváltással is hatalmas változás érhető el, ehhez viszont szükség van a választók támogatására és együttműködésére is. Az elmúlt tizenhárom évben sajnos nem ez volt a jellemző.

Ön a Momentum megyei listájának második helyezettje, így van esélye bekerülni a Megyei Közgyűlésbe is. Miért fontos a megyei lista, mi érhető el a Közgyűlésben?

Vámospércsen a választók három szavazólapot kapnak majd. Az elsőn a polgármesterre voksolhatnak, a másodikon pedig azokra a jelöltekre, akiket a testületbe szeretnének küldeni. A harmadik vonatkozik a Megyei Közgyűlésre: itt pártok közül kell választaniuk. Mindenkit arra buzdítok, hogy éljen mindhárom szavazatával, a harmadikat pedig adja a Momentumra. A Megyei Közgyűlés szerepét sokan bagatellizálják, pedig az EU-s források felhasználásában és odaítélésében is megkerülhetetlen, nem is beszélve arról, hogy minél több ellenzéki képviselő ül bent a testületben, a Fidesznek annál nehezebb lesz fenntartani a mutyizást a megyében. Nézzünk a körmükre ott is! Október 13-án én és a Momentum is ehhez kérjük a támogatásukat.

az eredeti hír itt elérhető