Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a budapesti nőt, aki három kismacskát ásott el élve társasházuk udvarán – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-t. A közlemény szerint a nő szeptember elején az udvar elhanyagolt, bokros részén három kismacskát talált. Az asszony egy ásónyomnyi gödröt ásott, abba egyenként belerakta a megközelítőleg háromhetes állatokat, majd a gödröt betemette, a tetejét elsimította. A társasház egyik lakója, miután értesült annak gyanújáról, hogy a nő élve eltemette a kismacskákat, bejelentést tett a rendőrségen. A járőrök és a helyi állatmentő szolgálat vezetője mentette meg az állatokat, amelyek a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően életben maradtak. Az ügyészség szerint a gyanúsított el akarta pusztítani az állatokat, s azzal, hogy élve ásta el őket, különös szenvedést okozott számukra. A bíróság a nőt állatkínzás bűntettének kísérlete miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztve. A végzést az ügyészség, a gyanúsított és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős.

2019.09.21

Átadták a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó, mintegy 6,5 milliárd forintból felépített üzemét pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán.

A több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari létesítmény avatóján Kötél Bernadett, a beruházó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon szinte alig fogyasztják a természetben gyűjtött éticsigát, a frankofón országokban azonban – különösen Franciaországban – az egyik legkeresettebb ínyencség közé tartozik az előfőzött, pácolt, fűszeres vajjal ízesített, saját házába visszatöltött burgundi csiga.

A francia fogyasztás legnagyobb részét adó burgundi csiga Franciaországban hagyományos karácsonyi előétel, de ma már szerte a világon, más időszakokban is szívesen fogyasztják, a piaci kereslet dinamikusan nő iránta – mondta az ügyvezető.

Kötél Bernadett hozzátette, a Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az 1991-ben alapított IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében jelenleg is termel, a társaság francia tulajdonosa a növekvő piaci igényt szeretné a csiga és a fagyasztott tésztafélék összekapcsolásával, a Kisvárdán lévő korszerűbb technikai színvonal segítségével kiszolgálni. A zalaszentgróti üzemben évente mintegy ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel.

A családi vállalkozásként működő cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát. Magyarországról a szigorú kvótakorlátozás szerint csak április 1. és június 15. között, összesen maximum kétezer tonna gyűjthető az élő éti csigából, amelyből a társaság a jövőben évi 400-500 tonnát szeretne felvásárolni.

A mintegy háromszáz embernek munkát adó – már a Bourgogne Gastronomie Kft. által működtetett – kisvárdai gyár termékeit száz százalékban exportálják, az elsődleges piac Franciaország lesz. A magas élőmunka-ráfordítással előállítható, saját házába visszatöltött, vajazott éti csiga-, sós és édes fagyasztott tészta termékeket elsősorban nagykereskedők, nevesebb áruházláncok, luxuséttermek, nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.
A kisvárdai beruházáshoz a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított.
Az eseményen köszöntőt mondott Leleszi Tibor polgármester (Fidesz-KDNP), Román István megyei kormánymegbízott és Seszták Miklós kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A nyilvános cégadatok szerint az IMOFI Kft. a 2017 áprilisától 2018 áprilisáig terjedő gazdasági évében 118 munkavállalót foglalkoztatott és 4,4 millió eurós (1 milliárd 450 ezer forint) nettó árbevétel mellett 12 ezer eurós (csaknem 4 millió forint) adózott eredményt realizált. Az előző üzleti évben a cég nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró, nyeresége pedig 137 ezer euró volt.

az eredeti hír itt elérhető