Több mint 100 partner vállalja, hogy 2025-re 10 millió tonnára növelik az újrahasznosított műanyag mennyiségét Európában

2019.09.21

A teljes műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írja ma alá a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát, vállalva, hogy önkéntes lépésekkel segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását.

Nyilatkozatában a szövetség ismerteti, hogyan kívánja 2025-re elérni, hogy Európában évente legalább 10 millió tonna újrafeldolgozott műanyagot hasznosítsanak az új termékek gyártása során. Ezt a célértéket az Európai Bizottság határozta meg műanyagokkal kapcsolatos 2018. évi stratégiájában, az európai műanyag-újrafeldolgozás fellendítésére irányuló erőfeszítéseinek részeként. A 10 millió tonnás uniós célkitűzés megvalósítása az újrahasznosított műanyagok uniós piacának több mint 150%-os bővítését jelentené a 2016-ban értékesített kevesebb mint 4 millió tonna újrafeldolgozott műanyaghoz képest.

A nyilatkozat, amelynek aláírói között kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, vállalkozói szövetségek, szabványügyi és kutatási szervezetek, valamint helyi és nemzeti hatóságok egyaránt szerepelnek, a 10 millió tonnás célérték elérése mellett azt is elő hivatott segíteni, hogy a természeti környezetünk teljesen műanyaghulladék-mentessé váljon, illetve hogy teljesen megszűnjön a hulladéklerakás.

A szövetség nyilatkozatát a későbbiekben is alá lehet írni a Bizottság honlapján annak érdekében, hogy még nagyobb számban csatlakozhassanak hozzá az érdekelt felek, különösen az Európa-szerte működő közigazgatási szervek.

az eredeti hír itt elérhető