NVA: 200 ezer fő alá csökkent Debrecen lakossága, fontos változás jön ősszel

2019.07.22

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint jelenleg valamivel 200 ezer alatt van Debrecen lakóinak száma, ezért az őszi önkormányzati választáson már csak 23 körzetben (ez eggyel kevesebb, mint öt éve volt) lehet szavazni az őszi önkormányzati választáson.A dehir.hu azt írja, a Nemzeti Választási Iroda – a Központi Statisztikai Hivataltól eltérő – számítása szerint a város lakossága jelenleg 199.844 fő, ezért lesz kevesebb választókörzet, mint legutóbb. Minden korábbi körzetben lesznek kisebb-nagyobb eltérések, de a Tócóskertben a legnagyobb a változás. Várhatóan szeptemberre készül el a térkép a 23 körzetről.

Az októberi önkormányzati választás előtt három hónappal már kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok, ezek a legfontosabb történések:

  • Papp László ismét elindul a polgármesteri székért a Fidesz-KDNP színeiben.
  • A Jobbik, LMP és Momentum a jobbikos Kőszeghy Csanád Ábelt indítja el Papp ellen.
  • A DK, MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje Varga Zoltán, a DK városi elnöke és önkormányzati képviselője.
  • Papp László bemutatta a 23 körzet fideszes jelöltjeit.

Megfordulhat a tendencia?

A lakosságszám csökkenése szinte az egész országra jellemző, Budapest környéke és egyes nyugati megyék jelentenek kivételt a jelentős mértékű odavándorlás miatt.

A portfolio.hu-nak adott interjújában Papp László a következőket mondta tavaly szeptemberben:

Meg vagyok győződve arról, hogy a BMW-vel együtt a városba érkező 500 milliárd forintnyi új beruházás hatására két-három évtizeden belül a mostani 203 ezer körülről 250 ezer főre nő Debrecen lakossága és ez már az ingatlanpiacon is jól látszik – hangsúlyozta a Portfolio-nak adott interjúban a készülő demográfiai fordulatot a város polgármestere.

A KSH szerint így alakult Debrecen lakossága az utóbbi 150 évben:

az eredeti hír itt elérhető