Kétszázan álltak sorban az ingyenebédért Debrecenben, támogatókat keres az egyesület

2019.06.30

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete és a Segíts a rászorulókon facebook csoport június 30-án, a hónap utolsó vasárnapján, Debrecenben, a Petőfi térre ismét vendégségbe hívta, a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, a fedél nélkül élőket.

“A forró napsütés ellenére a sorban – mint eddig mindig – most is sokan álltak” – írja közleményében az egyesület. Kisnyugdíjasok, utcán élők, gyermekes családok. Többségük már visszatérő vendég. Miközben a sorban várakoznak, sokan panaszkodnak arra, hogy alacsony a nyugdíj, hónap végére már gyógyszerre sem telik. A hajléktalanok ilyenkor a melegben a hűvöset keresik, sokuk számára a Nagyerdő a menedék. A városban ilyenkor napközben nem jutnak sem vízhez, sem tisztálkodási lehetőséghez. Kitaszítottnak, megvetettnek érzik magukat, úgy gondolják, a hivatalosságok nyűgnek tekintik őket. Ismét sokan jöttek kisgyerekekkel, számunka talán ez a legmegdöbbentőbb. Ezek a gyerkőcök már pici koruktól a nincsben nőnek fel. Számukra „természetes”, hogy nem válogathatnak, örülnek, ha este nem éhesen fekszenek le. Sajnos sokuk számára ez is elérhetetlen álom.

Az ételosztáson szigorú tényei: közel 200 ember jutott ebédhez – a korábban megszavazott töltött káposztához -, kiosztottak 35 kg kenyeret, és 40 palack 1,5 literes hűtött ásványvizet a forróság miatt. A gyermekeknek és szüleiknek nagy örömükre fagyival is kedveskedtek.

Támogatókat keresnek

Az anyagi lehetőségeink végesek, nem vagyunk tehetős emberek, a költségeket úgy adjuk össze, ki, ki anyagi lehetőségei szerint járul hozzá a költségekhez. Így a hónap többi hétvégéjén sajnos nem tudjuk meghívni ebédre a nélkülözőket.

Biztos tudja mindenki, hogy a szegények – itt Debrecenben is – a nagyobb településeken hétfőtől péntekig kaphatnak ebédet. Hétvégeken, hosszabb munkaszüneti időszakban, több napos ünnepek /egyáltalán az ünnepek alatt/ idején az ellátás szünetel, a nélkülözők ne legyenek éhesek ilyen alkalmakkor.

Régi tervünk, hogy keresünk olyan debreceni pártokat, szervezeteket, civil közösségeket, amelyek a saját nevükben és szervezésükben a hónap többi hétvégéjén meghívják a városban élő szegényeket ebédre. Eddig nem jártunk sikerrel.

A kis közösségünk most felhívással fordul a Debrecen városban működő ellenzéki pártokhoz: a Jobbikhoz, a DK-hoz, az MSZP-hez, az LMP-hez, a Momentumhoz, a Kétfarkú Kutyapárthoz és a Civil Fórumhoz. Kérjük, gondolják végig, fel tudnak-e vállalni egy hétvégét minden hónapban.

Higgyék el nagyon sok rászoruló ember él a városban, sokan nélkülöznek a hétvégéken, köztük számtalan sok gyermek. Hálásak a segítő kézért, az emberi szóért. Alkalmanként 100- 200 fővel lehet számolni, mert sokan ételhordóval jönnek, és viszik haza az ételt családtagjaiknak. A költségek nem egetverőek, kigazdálkodhatóak szerintünk.

Amennyiben úgy gondolják, hogy belevágnak, akkor jelezzék és hangoljuk össze a társadalom peremén élők segítését. Mi nem lenyúlni akarunk senkit, azt szeretnénk, ha az ország második legnagyobb városában minden hétvégén és ünnepnapok alatt is, legalább egy nap meleg ételhez jussanak azok a felebarátaink akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán.

Elérhetőségünk: hétfőtől-péntekig, 09.00-16.00 óra között az alábbi telefonszámokon várjuk a jelentkezőket: 52/ 476 405, vagy 20/ 460 32 53. E-mail: segitsaraszoruloknak@gmail.com

Azt kérjük, hogy azok a szervezetek, akik vállalkoznak a rendszeres karitatív munkára, a koordináció érdekében, a fenti elérhetőségeinken jelezzék július 15-ig.

Tisztelettel várjuk a felhívásunkban felsorolt szervezetek jelentkezést.

– írja Tukoráné Kádár Ibolya, az egyesület elnöke.

Legközelebb július 28-án várják a rászorulókat meleg étellel.

az eredeti hír itt elérhető