Ahogy a gyermekek látják a jogot és a bíróságot

2019.05.27

A Debreceni Törvényszék és a Zoom Egyesület az Országos Bírósági Hivatal támogatásával “Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben” címmel közös gyermekrajz pályázatot hirdetett.

A pályázaton a közoktatásban részesülő diákok és a sajátos nevelési igényű gyermekek alkotásaikon keresztül mutathatták be, milyennek látják a bíróságot, valamint a bírói munkát.

A pályázatra 78 rajz érkezett összesen 12 intézményből, amely közül 6 speciális nevelési igényű gyermekeket oktat.

A gyerekek rajzainak kiállítását 2019. május 24-én a Debreceni Járásbíróságon dr. Kahler Ilona Márta, törvényszéki elnök nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: a program célja volt, hogy a gyermekek együtt dolgozzanak. Ezáltal átérezhessék, hogy számíthatnak egymásra, hogy megismerjék egymás értékeit, megtapasztalják, hogy együtt többre képesek.

A ZOOM Egyesület alapító tagja, dr. Mangó Gabriella a gyermekek közötti esélyegyenlőség és az elfogadás fontosságát emelte ki, míg Dr. Mező Katalin adjunktus a pályaművek és az alkotó gyermekek értékeire hívta fel a figyelmet. Minden pályázót arra buzdított, hogy ne hagyják abba a rajzolást.

A pályázatokat 3 tagú zsűri bírálta el. A zsűri elnöke Uzonyi Ferenc festőművész, a tagjai dr. Mező Katalin, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának adjunktusa és dr. Gulyás Csilla, a Debreceni Járásbíróság bírója, a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás munkacsoportjának vezetője volt. A zsűri két kategóriában 15 rajzot díjazott, valamint kilenc diák öt alkotása kapott különdíjat, ezen felül minden pályázó gyermek emléklapot kapott.

Az eseményen a debreceni Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tánctagozatos tanulói is felléptek.

A pályaművekből megnyílt kiállítás a Debreceni Járásbíróságon 2019. június 7- ig tekinthető meg. A Debreceni Törvényszék szívből gratulál valamennyi pályázó diáknak.

az eredeti hír itt elérhető