Három ember halt meg a debreceni elkerülőn – megszületett az ítélet

2019.04.26

A Debreceni Törvényszék 2019. április 26-án tartott nyilvános ülésen hirdetett ügydöntő határozatot abban a büntetőügyében, amelynek vádlottja 2017. október elején személygépkocsijával összeütközött a szemközti sávban közlekedő vétlen sofőr gépkocsijával. A balesetben hárman haltak meg.

A másodfokú bíróság a kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében a Debreceni Járásbíróság által 2018. október 29-én hozott ítéletet megváltoztatta. A vádlott 2 év 10 hónap fogházbüntetése nem változott, viszont 3 év helyett 4 év 6 hónapra súlyosította a közúti járművezetéstől eltiltás időtartamát.

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint H.G. 2003-ban szerzett jogosítványt, az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene és 14 év alatt 700 – 800 ezer kilométert vezetett balesetmentesen. A balesetben érintett járművel 15 ezer kilométert közlekedett. A vádlott 2017. október 3-án, este 10 óra után borult időben, éjszakai fényviszonyok mellett közlekedett Bocskaikert felől Debrecen irányába, a 4-es számú főút Debrecent elkerülő szakaszán, a 354-es számú úton. Az elkerülőn közvilágítás nem volt, a vádlott nedves, töredezett, hullámos felületű úttesten, gyér forgalomban haladt. Az elkerülő kétirányú, osztatlan út, egy-egy 3,6 méter széles forgalmi sávval.

Az autó 110 – 120 km/h sebességgel haladt Bocskaikert és Debrecen – Józsa között, amikor a vádlott „nagyfokú figyelmetlensége” folytán áttért a szemközti sávba és frontálisan ütközött egy Bocskaikert irányába, szabályosan közlekedő személygépkocsival. Az ütközés következtében a vétlen autó 20 éves vezetője, valamint a hátul ülő 23 és 41 éves utasai a helyszínen életüket vesztették.

Sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy életük megmentésére reális esély sem volt. A vétlen autó másik két utasa életveszélyes, a vádlott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

H.G. megszegte a KRESZ közlekedési szabályait, amely kimondja: az előzés és a kikerülés kivételével a gépjárművel a menetirány szerinti jobb oldalon, az út és a forgalmi viszonyok szerint jobbra tartva kell közlekedni. A vádlott jogosítványát gyanúsítotti kihallgatása során elvették, a járási hivatal pedig azóta a büntetőeljárás jogerős befejezéséig az okmányt bevonta.

Dr. Nagy Antal, a másodfokú tanács elnöke a végzés szóbeli indokolásakor kifejtette: a korlátozott felülvizsgálat mellett a bíróság annak a revízióját is áttekintette, hogy a járásbíróság sértett-e olyan eljárási szabályt, amely az ítélet hatályon kívül helyezését eredményezné. Bár a járásbíróság az ügy tárgyalásának kezdetén eljárási szabályt sértett akkor, amikor ülnökök nélkül kezdte meg a tárgyalást, a jelenleg hatályos büntetőeljárási törvény hatályba lépését követően azonban a bíróság összetétele törvényessé vált. Ez összhangban van az Alaptörvénnyel is, hisz a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgáljon.

A tanács elnöke elmondta, hogy mivel abszolút hatályon kívül helyezési ok nem merült fel, a tényállás megalapozottságát nem vizsgálva, csupán az alkalmazott szankció törvényességét és tettarányosságát vizsgálta felül a bíróság.

Az rögzíthető, hogy

tudatos gondatlanság a vádlott terhére nem állapítható meg, ugyanakkor ennek a körülménynek a mellőzése mellett sem enyhíthető a szabadságvesztés büntetés.

Éppen azon rendkívüli nyomatékra tekintettel, hogy a halálos eredményen túl további személyek is megsérültek, maradandó fogyatékosságot szenvedve, valamint azért, mert jelen bűncselekmény esetében az elsőfokú bíróság a vádlott javára jelentősen eltért a középmértéktől.

Dr. Nagy Antal kifejtette, hogy a sebességtúllépés nyilvánvalóan növeli a halálos eredmény bekövetkezésének kockázatát, amit nem a sértettnek, hanem a vádlottnak kell viselnie. A vádlott egy alapvető követési normát, a jobbra tartás kötelezettségét szegte meg haladása során, amely miatt indokolt volt a közúti járművezetéstől eltiltás súlyosítása.

A Debreceni Járásbíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

az eredeti hír itt elérhető