Autójában alvó férfit loptak meg a Nagyállomásnál, majd őket is megvámolták

2019.03.19

A Debreceni Járási Ügyészség kifosztás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik kora hajnalban kihasználva a sértett alvó állapotát, a nyitott kocsiba benyúlva az övtáskájából készpénzt és okiratokat loptak.

A fiatalkorú és a felnőtt korú vádlott 2018. július 26-án az éjszaka folyamán Debrecenben céltalanul a vasútállomás közelében tartózkodott, ahol üldögéltek és beszélgettek.

A fiatalkorú vádlott a közeli posta előtti parkolóban észrevett egy személygépkocsit, amelyben lehúzott ablak mellett egy férfi aludt. Közelebb menve rájött, hogy ismeri a sértettet, ő az éjszakai munkavégzését követően rendszeresen alszik egy kicsit a posta előtti parkolóban, mielőtt hazaindulna és mindig tart magánál készpénzt.

A vádlottak a fiatalkorú vádlott kezdeményezésére megállapodtak abban, hogy megszerzik a férfinál lévő értékeket. A fiatalkorú vádlott odament újra a sértetthez, a nyitott ablakon át benyúlva a sértett derekán lévő szintén nyitott övtáskából kivett egy pénztárcát, miközben felnőtt korú vádlott-társa a közelben tartózkodott és figyelt.

Ezt követően a fiatalkorú vádlott odaszaladt vádlott-társához, átnézték a pénztárca tartalmát, majd a fiatalkorú vádlott abból kivett 64.000,- Ft készpénzt, azonban a tárcában benne voltak a vádlott és az édesanyja nevére kiállított okmányok, így személyigazolvány, lakcímkártya, TB kártya és forgalmi engedély.

A fiatalkorú vádlott 30.000,- Ft-ot adott át vádlott-társának, miközben csatlakozott hozzájuk egy közös ismerősük, akinek elmondták azt, hogy milyen cselekményt követtek el. A harmadik társ ezt követően pénzt kért a fiatalkorú vádlottól, aki először a nála lévő 34.000,- Ft-ból 15.000,- Ft-ot, majd rövid idő elteltével 18.000,- Ft-ot adott át neki.

A felnőtt korú vádlott és a harmadik társuk ezt követően gyorsan elindultak az autóbusz végállomás felé, kis idő elteltével a fiatalkorú vádlott is utánuk ment és megpróbálta a harmadik társuktól visszaszerezni az átadott készpénzt, miközben mindvégig nála volt a sértett pénztárcája az okmányokkal.

Haladása során a fiatalkorú vádlottat rendőrjárőrök igazoltatták, a fiatalkorú bevallotta a bűncselekmény elkövetését és az abban résztvevő társakat is megnevezte. Néhány perc elteltével az autóbusz végállomás közelében a rendőrök a felnőttkorú vádlottat és harmadik társukat is elfogták, mindhárom személytől visszavették a lopott tárgyakat, majd az eljárás során kiadták azokat a sértettnek, ezáltal az okozott 64.300,- Ft kár teljes egészében megtérült.

A lopott pénzből részesülő, ismeretlen helyen lévő harmadik elkövető ellen orgazdaság vétsége miatt külön büntetőeljárás folyik.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottak ellen kifosztás bűntette és közokirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a fiatalkorú vádlott vonatkozásában javítóintézeti nevelés elrendelését, míg a felnőtt korú vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A járásbíróság előkészítő ülésén történő beismerő vallomástétel esetére a Debreceni Járási Ügyészség a javítóintézeti nevelés, valamint a felfüggesztett börtönbüntetés konkrét tartamára is indítványt tett.

az eredeti hír itt elérhető