Több uniós kulcságazatban is növekszik az EU-n kívüli tulajdonban lévő vállalatok aránya

2019.03.14

Az Európai Bizottság ma részletes helyzetjelentést tett közzé az Európai Unióban eszközölt közvetlen külföldi tőkebefektetésekről. A jelentés az első a maga nemében a vállalati szintű adatok részletessége tekintetében. A dokumentum megerősíti, hogy az EU-ban számos kulcságazatban folyamatosan növekszik a külföldi tulajdonban lévő vállalatok aránya, továbbá hogy Kína és más feltörekvő gazdaságok egyre több pénzt fektetnek be az EU-ban. A jelentés rávilágít arra, mennyire fontos hatékonyan végrehajtani a tőkebefektetések átvilágítására vonatkozó új uniós keretrendszert.

Az uniós vállalatok eszközeinek több mint 35%-a külföldi tulajdonban van, ami azt jelzi, hogy az európai uniós befektetési rendszer az egyik legnyitottabb a világon. 2017 végén 6295 milliárd eurót tett ki a nem uniós országbeli befektetők tulajdonában lévő közvetlen tőkebefektetések állománya az EU-ban. Ezek a befektetések 16 millió munkahelyet biztosítanak közvetlenül az európai munkavállalók számára.

Továbbra is a hagyományos befektetők – az USA, Kanada, Svájc, Norvégia, Japán és Ausztrália – fektetik be messze a legtöbb pénzt az Európai Unióban: az összes uniós gazdasági ágazatot alapul véve 80%-ra tehető a részesedésük a külföldi tulajdonban lévő vagyonból. A jelentés ugyanakkor arra is rámutat, hogy ugrásszerű emelkedést mutat a feltörekvő gazdaságok – mindenekelőtt Kína és India – által eszközölt befektetések mértéke.

az eredeti hír itt elérhető