Erőszakkal elvették, majd véletlenül összetörték iskolatársuk elektromos kerékpárját

2019.02.13

2018. május 17én délután 16:00 óra körül a 14 éves sértett az elektromos kerékpárját tolva gyalogolt Hajdúnánáson. Közben találkozott a szintén 14 éves iskolatársaival, akik kipróbálásra kölcsönkérték a sértett járművét.

A fiú nem adta át az elektromos kerékpárt, ezért a vádlottak többször és erélyesen szólították fel a kölcsönadásra. A fiú a felszólításnak továbbra sem tett eleget, ezért a vádlottak eldöntötték, hogy erőszakkal veszik el a járművet.

Ennek érdekében I. r. vádlott egy alkalommal kis erővel megrúgta a sértett jobb lábát, majd a kerékpár kormányát megfogta és rángatni kezdte. Közben II. r. vádlott a sértett kezét fogta és rángatta, így a sértett végül elengedte az elektromos kerékpárját.

Előbb az I. r. vádlott, majd a II. r. vádlott próbálta ki a helyszínen a járművet. II. r. vádlott azonban haladása közben elveszítette uralmát az elektromos kerékpár felett és egy útkereszteződésnél lévő vízzel teli vízelvezető árokba hajtott. Emiatt az elektromos kerékpár megrongálódott és üzemképtelenné vált. A sértett kérte, hogy a 32.000,- Ft rongálási kárát a vádlottak térítsék meg.

A vádlottak bántalmazása folytán a sértett a jobb lábán 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérülést szenvedett, könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványát előterjesztette.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő vádlottakkal szemben társtettesként, erőszakkal elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette, valamint I. r. vádlottal szemben tettesként, II. r. vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban mindkét vádlottal szemben próbára bocsátást indítványozott, amely idejére pártfogó felügyelet elrendelését kérte. Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el és annak adjon helyt.

az eredeti hír itt elérhető