Befagyott a nagyhegyesi Kráter-tó

2019.02.05

Az 1961-es gázkitörés nyomán létrejött, befagyott Kráter-tó a Hajdú-Bihar megyei Nagyhegyes közelében 2019. február 4-én. MTI/Czeglédi ZsoltA nagyhegyesi Kráter-tó Debrecen felől a 33-as úton közelíthető meg, elhagyva a Látóképi-tározót, majd áthaladva a körforgalmon, Nagyhegyes irányába kell tovább menni. Közvetlenül a település előtt balra fordulunk, és a dűlőutakon megközelíthetjük a szántóföldből hirtelen kiemelkedő erdős részt.

Ezen a helyen eredetileg a Hajdúszoboszló-36-os gázkitermelő üzemelt, majd 1961. augusztus 24-én spontán begyulladt, és több mint száz méteres lángnyelv csapott fel. A tűz több hétig égett, majd magától kialudt, miután az iszapréteg elfojtotta. A robbanás 45 méter magas krátert hozott létre, ami gond nélkül elnyelte a fúrótornyot, és minden építményt, eszközt, ami helyszínen volt. A végül szerencsés kimenetelű katasztrófát úgynevezett iszapveszteség okozta. Ez azt jelenti, hogy a megfúrt réteg fölött nem volt akkora iszapréteg, ami ellensúlyozhatta volna a gáz nyomását.

A víznek és a környező erdőnek köszönhetően a tó mikroklímája merőben eltér a közeli szántóföldétől. A hűvösebb és párásabb környezet menedéket nyújt a tűző nap elől elrejtőzni vágyó állatoknak, és kedvező életfeltételt biztosít számos ritka növényfajnak is. A tavat körülvevő erdő nagyrészt nemes nyárból áll.

A tó kedvelt célpontja a horgászoknak is. A helyi horgászegyesület rendszeresen telepít bele pontyot, kárászt, dévért, valamint csukát, süllőt és harcsát is. A víz körül szalonnasütő és bográcsozó helyeket alakítottak ki, és szemeteseket helyeztek el.

az eredeti hír itt elérhető