CATL: hazaárulózás van, az előírások betartására garancia nincs

2023.02.14

A Magyar Szocialista Párt Debreceni Szervezete megdöbbenéssel értesült a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal döntéséről, amely szerint a hivatal kiadta a Debrecen Déli Ipari Parkba tervezett akkumulátorgyár építéséhez szükséges környezethasználati engedélyt – olvasható a párt helyi szervezetének közleményében.
A debreceni MSZP úgy látja, hogy a döntés során semmilyen módon nem vették figyelembe a város lakosságának, szakmai és civil szervezeteinek aggodalmát, ellenkezését és egyértelmű tiltakozását. A kormányhivatal még a látszatra sem adott: a közérdek nevében kizárólag a CATL egyoldalú nyilatkozata alapján adta ki az engedélyt, figyelmen kívül hagyva minden más szakmai véleményt – írják.

Debrecen önkormányzata szerint Európában is egyedülálló az a szigor, amit a CATL engedélyezéséhez meghatároztak

Mint fogalmaznak, a „szigorú hatósági döntés”-nek nevezett eljárásnak semmi hitele nincs. Nincs garancia arra, hogy a nyilvánosságra hozott paraméterek a valóságnak megfelelnek, hogy azokat betartják és betartatják. Nem ismertek a környezetvédelmi előírások megsértésének jogkövetkezményei sem, és egy sor megfogalmazott és feltett kérdésre nincs semmilyen válasz. Van viszont a gyárépítést ellenzők nemzetellenessé nyilvánítása, hazaárulózás. A kormányzat számára ez a döntés hatalmi szempontú, nyilvánvaló erőpolitizálás, amely szemben áll mind az ország, mind pedig a debreceni lakosok érdekeivel.

Az MSZP Debreceni Szervezete tiltakozik a döntés ellen, és mindent megtesz a lakossági érdekérvényesítés segítése érdekében – közölte az ellenzéki párt.

az eredeti hír itt elérhető