Büntetőeljárás indult a Tarna vizét ellopó Debrői Tóth és Tóth Borászat tulajdonosa ellen

2023.01.14

Nagy vihart kavart 2022 aszállyal sújtott nyarán a Tarna-patak utolsó cseppjeinek elszivattyúzása. Gyorsan kiderült, hogy a természetkárosítás hátterében egy, a közelben működő borászat áll.

A vállalkozás vezetője, Egyed László akkor azt állította, érvényes vízkiviteli engedéllyel rendelkeznek a hatóság részéről, és cáfolják, hogy lopnák a Tarna vizét. Állítása szerint harminc éve foglalkozik ezzel, de ilyen aszályos évet még sosem látott. Annyit elismert, hogy a mederőr figyelmeztette: “problémájuk lehet” abból, hogy a legnagyobb szárazság idején szipolyozzák a folyócska vizét.

Ha a mostani helyzetben a vízkivételünk gondot okoz valakinek, akkor megkérdezhetett volna bennünket is, ahelyett, hogy a sajtóhoz fordult volna. Röviden: a vállalkozásunk léte forog kockán

– magyarázkodott a borászat vezetője, megismételve, hogy engedély nélküli vízkivétel nem történt.

A Blikk birtokába jutott dokumentumok szerint a mentegetőzés nem hatotta meg az ügyészséget, és E.-né T. Anita, a Debrői Tóth és Tóth Borászat tulajdonosa ellen természetkárosítás miatt zajlik ügyészi felügyelet mellett büntetőeljárás a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon. Az ügynek tehát már van gyanúsítottja.

Az ügyészség által az egyik tanúnak küldött levélből kiolvasható fejlemény az is, hogy az ügyben vizsgálják Wingendorf Jánosnak, Aldebrő polgármesterének a felelősségét is.

az eredeti hír itt elérhető