Hetek óta nincs áram Kárpátalján, az evangélikus egyház gyűjtést indított

2022.12.01

A Magyarországi Evangélikus Egyház karácsonyi adománygyűjtést indít 2022. december 1. és 15. között a Kárpátalján élő rászorultak, az oda, illetve Kelet-Magyarországra érkező menekülteket támogatására.

Mint közleményükben emlékeztetnek, a beköszöntő tél és az energiaellátást biztosító infrastruktúrákat érő folyamatos orosz támadás miatt szomszédunkban több millió embertársunk az eddiginél is nagyobb, emberpróbáló kihívások elé néz: Ukrajna számos területén, többek között Kárpátalján napok, hetek óta nincs áram.

Következésképp fűtés és szivattyúk hiányában ivóvíz sincs, sőt a határátkelőhelyek sem működnek folyamatosan. Az iskolákat, óvodákat nem lehet bezárni, így ezekben az intézményekben csak egy-egy nagyobb helyiséget igyekeznek befűteni, hogy a gyerekek ne fázzanak. Mindez érinti a helyieket és azokat a menekülőket is, akik az ország más területeiről érkeznek ebbe az országrészbe.

Karácsonyi gyűjtést indít az evangélikus egyház az ukrajnai menekülők támogatására

A helyi segélyszervezetek és a nyíregyházi evangélikus szeretetszolgálatok helyszínen dolgozó munkatársainak beszámolói szerint napról napra egyre többen érkeznek a magyar–ukrán határra, többségében olyanok, akiknek már nincs miért maradniuk: a kilátástalanság útnak indítja a családokat, akik azonban mindenfajta célirány és kapcsolatok nélkül érkeznek.

A segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a pénzbeli adomány, ezért a Magyarországi Evangélikus Egyház karácsonyi adománygyűjtési felhívást indít. A befolyt összegből az eddigi gyakorlatnak megfelelően az érkezőket fogadó területeken működő evangélikus diakóniai intézmények helyszíni munkáját, valamint a Kárpátalján élő rászorultakat, az oda, illetve Kelet-Magyarországra érkező menekülteket takarók, fűtőeszközök, termoszok és főzőlapok vásárlásával támogatjuk.

A pénzadományokat kétféle módon várják 2022. december 1. és 15. között:

  • online bankkártyás fizetéssel a Perselypénz.hu dedikált felületén keresztül vagy
  • utalással az alábbi számlaszámra:
    • név: M.EV.EGYH. rendkívüli gyűjtés
    • bankszámlaszám: 11707024-20478070
    • IBAN: HU70 1170 7024 2047 8070 0000 0000
    • SWIFT: OTPVHUHB

Mindannyian nehéz időszak elé nézünk, de kérjük, hogy amennyiben lehetőségük van rá, támogassák a menekülni kényszerülőket és a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) köztük végzett munkáját – olvasható az egyház közleményében.

az eredeti hír itt elérhető