Elindult a petíció a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár ellen

2022.10.27

Üzend meg te is Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének, hogy ne épüljön Debrecenben kínai akkumulátorgyár! – olvasható a szabad.ahang.hu-n megjelent petíció leírásánál.

Mint írják, Magyarország történetének legnagyobb, de súlyosan környezetszennyező, és hatalmas energiaigényű beruházását készítik elő Debrecenben, a lakosság megkérdezése nélkül.

Eközben a klímaváltozás eredményeként már a lakosság stabil vízellátása sincs biztonságban, a Nagyerdő aljnövényzete eltűnik, a környező tavak kiszáradnak. Az akkumulátorgyár óránkénti vízigénye nagyjából kétszerese városunk teljes lakosságáénak. A 100 gigawattóra kapacitású gyár részben termőföldekre épül.

A jelenlegi helyzetben ilyen magas erőforrás-igényű ipari monstrumot a térségbe engedni felér egy öngyilkossággal, miközben a helyi munkanélküliségi problémákat sem oldja meg! – fogalmaz a petíciót kezdeményező csoport.

“Papp László hazudott a debrecenieknek” – tájékoztató kampány indul az akkumulátorgyár veszélyeiről

Véletlen egybeesés?

A szervezők arra is rámutatnak, hogy a pár éve belengetett, és idén végre elkezdett – a lakossági vízellátás megoldására hivatott – Civaqua program első szakasza véletlenül pont a déli ipari parkba vezet, és pont a CATL gyár vízigényével megegyező hozamot biztosít, eközben a Vekeri-tó kiszáradt, a talajvíz szintje folyamatosan csökken, és egyre kevesebb a zöldfelület is a városban.

Arra is figyelmeztetnek, hogy mivel a szektorban eleve munkaerőhiány van, a két új gigaberuházással 10000-nél is többen települhetnek az eleve túlzsúfolt, dugókkal terhelt városba.

az eredeti hír itt elérhető