Megmentőivel ültetet fát Debrecenben egy focimeccsen újraéleszetett férfi

2022.10.17

Hagyománnyá vált a Debreceni Mentőállomáson az “Élet fájának” ültetése az újraélesztés nemzetközi napján. A díszfát idén is egy korábban sikeresen újraélesztett beteg és az őt ellátó bajtársak ültették el a mentőállomás külső kertjében október 16-án – számolt be az országos mentőszolgálat.

Veres Attila focizás közben esett össze, a mentősök sikeresen élesztették újra úgy, hogy előtte 51 percig nem vert a szíve.

A program részét képezte egy újabb Élet Mentő Pont átadása is, így az ország 17 Élet Mentő Pontja közül 7 már Debrecenben található. A programba két debreceni gimnázium tanulói is becsatlakoztak, hogy megtanulják az életmentő lépéseket.

A mentősök arról is beszámoltak, hogy évente több mint 7 ezren halnak meg kórházon kívül, utcán, munkahelyen, közterületen hirtelen szívhalál miatt. Pedig a többségük életét meg lehetne menteni.

Az esetek nagy részében felkészületlenségünk és a félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni. Az időben elkezdett újraélesztéssel esélyt adunk a betegnek a túlélésre. Ha késlekedünk, minden egyes percben 10-20 százalékkal csökken az életben maradás esélye.

Az országban 1500 nyilvános helyen van félautomata, mindenki által használható defibrillátor. A laikusoknak kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang utasításait követve megmenthetjük egy bajbajutott életét.

Országszerte bárki részt vehet a mentők ingyenes „Hősképzésén” és az életmentést már ingyenes mobilalkalmazások (SzívCity, ÉletMentő App) is támogatják.

Újraélesztést tanítottak Debrecen főterén

az eredeti hír itt elérhető