Titokban kegyelmet kaphatott Áder Jánostól a börtönbüntetésre ítélt volt balmazújvárosi polgármester

2022.10.06

Öt év letöltendőt kapott vesztegetés elfogadása miatt még 2018-ban Veres Margit, Balmazújváros korábbi polgármestere, de azóta sem vonult börtönbe.

Verest minden jel szerint – még mandátuma lejárta előtt – Áder János volt köztársasági elnök kegyelemben részesítette. A hvg.hu korábbi közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy mielőtt Novák Katalin átvette az elnöki hivatalt, Áder elé 173 kegyelmi kérvény került, amiből 167-et elutasított, hat embernek viszont megkegyelmezett.

Az biztosan állítható, hogy Veres Margit kegyelmi kérvényét elbírálták, mert Novák Katalin államfői hivatala a napokban arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy a köztársasági elnök előtt nincs olyan függő kegyelmi ügy, ami hivatalba lépését megelőzően érkezett volna. Márpedig a volt polgármester már évekkel ezelőtt benyújtotta kérvényét, magyarán, azt már biztosan el kellett bírálni. A Köztársasági Elnöki Hivatal a személyes adatok védelmére tekintettel nem árulta el az elbírálás eredményét, de azt az értesülést, hogy Veres Margit kegyelmet kapott, az ügyvédje sem cáfolta.

Az is beszédes, hogy Veres ügyvédje a perújítási kérelmét június 2-án visszavonta. Azaz kevesebb mint egy hónappal Áder János utolsó hivatali napját követően a volt polgármester már nem akart küzdeni az igazáért. Márpedig, ha a kegyelmi kérvényét elutasították volna, és börtönbe kellene mennie öt évre, aligha volna logikus lépés a perújítási kérelmet visszavonni.

Előzmények:

Mikor vonul végre börtönbe a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester? Az igazságügyi államtitkár Veres Margit személyiségi jogaira hivatkozva kerülte ki a választ

Egymás után veszi fel az európai uniós támogatásokat a börtönre ítélt volt balmazújvárosi polgármester

Városbálon mulatozott a börtönbüntetésre ítélt volt balmazújvárosi polgármester

az eredeti hír itt elérhető