“Nem azért állunk itt a sorban, mert lusták vagyunk főzni!” – Hosszú sor várt az ingyen ételre Debrecenben

2022.07.31

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete vendégül látta a nehéz sorsú debrecenieket szokásos ingyenes ételosztásán, a hónap utolsó vasárnapján.

Az egyesület beszámolója.

Most is sokan voltak, több mint 100 debrecenit tudtunk megvendégelni. Az eső lába ugyan a levegőben lógott, mégis folyamatosan érkeztek a vendégeink. A menü a hagyományos töltött káposzta volt friss kenyérrel és sok-sok finom péksüteménnyel. Még repetát is tudtunk adni, így mindenki több napra való élelmiszerrel mehetett haza.

Vendégeink többsége – elmondásuk szerint – jóval havi 100 ezer forint alatti nyugdíjból próbál nem éhen halni.

A nyugdíjaskosárba tartozó áruk inflációja bőven 30 százalék felett van, vajon ezt a Karmelita kolostorból miért nem látják? Talán ha a nyugdíjasok focisták lennének, nagyobb odafigyelést kapnának. Ennek az esélye már nulla.

Szomorú volt látni, hogy több gyermekes család is érkezett, babakocsit tolva. Számukra a kormány gyermekvédelmi programja semmit sem jelent, kis keresetűek lévén nekik a kedvezmények nem sokat érnek. Érthetetlen, hogy a 12 éve regnáló kormány kommunikációjában segíti a családokat, de a való életben ez bizony azt jelenti, hogy a tehetősebbek sokkal jobban járnak. Akik valójában rászorulnak a segítségre, azok kimaradnak a kormányzati “adakozásból”, nem tudják a kedvezményeket igénybe venni.

Míg az ebédre vártak, mindenki tele volt panasszal. Félnek a holnaptól, nem tudják, hogyan és miből élnek meg a következő hónapokban. Többségük számára nagy talány a rezsinövelés, tartanak attól – és joggal -, hogy nem tudják majd fizetni a várhatóan jelentősen megemelkedő rezsit.

“Szegénységünk a Holdról is látható, de vajon Orbán Viktor a Karmelita kolostorból miért nem látja”

– kérdezte egy idősebb házaspár. “Április 3-a előtt azt ígérték, megvédik a rezsit, erre most gyalázatos módon megemelik a gáz és a villany árát”- egészítette ki a mellettük álló idősebb hölgy.

Úgy látszott, sokak véleményét fogalmazta meg igen indulatosan egy botjára támaszkodó férfi:

“Nem azért állunk itt a sorban, mert lusták vagyunk főzni, hanem üres a pénztárcánk. Fogalmam sincs, mi lesz velünk télen, ha enni is akarunk, akkor lehet, hogy megfagyunk… Ha a megemelkedett rezsit fizetjük, akkor meg éhen halunk. Orbán Viktor akkor járna el tisztességesen, ha legalább a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat minimum 50 százalékkal megemelné. Nem vágyunk mi milliókra, de emberhez méltóan szeretnénk élni! Olyan nagy kérés ez, kérem?”

A kérdés a levegőben maradt. Azok, akik érdemben tehetnének csak egy keveset a szegényekért, nincstelenekért, vakok és süketek; számukra a “láthatatlan” Magyarország nem létezik. Egy olyan országban, ahol a kék plakátokból tudják meg az emberek, hogy jobban élnek, ott valami nagyon nincs rendjén.

Mi tudjuk, nem sok, amit adni tudunk, de mindezt jó szívvel tesszük. Tisztelettel köszönjük a támogatását a Pro Filii Alapítványnak és a pékségeknek.

Az egyesület legközelebb 2022. augusztus 28-án várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel.

Itt, a mi térségünkben is sok ezren várják a segítő kezet, az emberi szót, szeretnének emberhez méltó életet élni. Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne két kézzel, vagy anyagi támogatással.

Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS élelmiszert gyümölcsöt, burgonyát. Örömmel várunk gyermekjátékokat, könyveket is.

Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti.

Mobil (a hét minden napján): +36 30 9841 963

Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma:

Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802

A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2022

– Tukoráné Kádár Ibolya, az egyesület vezetője –

az eredeti hír itt elérhető