Európa legdrágább gázárát kell megfizetnie Magyarországon az átlag fölött fogyasztóknak, Szijjártó Péter sem tagadja

2022.07.28

“Ha van orosz gáz, akkor van olcsó energiaellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés” – mondta Orbán Viktor Vlagyimir Putyin társaságában még februárban, a orosz-ukrán háború kitörése előtt.

Akkori találkozójukon az orosz elnök azt állította, a világpiaci ár ötödéért adja a gázt Magyarországnak. Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa a Válasz Online-nak arról beszélt, ez egészen biztosan nem igaz, szerinte piaci árszinten kapjuk a gázt.

Míg Magyarországon 747 forint lesz az átlagos fogyasztás fölött a gáz köbmétere, addig Németországban jelenlegi árfolyamon 550 forint.

Felsmann szerint ez Európában a legmagasabb gázár, pontosan leköveti a tőzsdei viszonyokat.

Orbán: ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

Az RTL Klub Bécsben elcsípte pár szóra Szijjártó Péter külügyminisztert, aki azt mondta, ennyire telik most az ország gazdasági erejéből.

„Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy Magyarországon ne kelljen korlátozni az energiafelhasználást, legyen elég energiahordozó, és a lehető legnagyobb mértékben megkíméljük az embereket a világpiaci ármozgásoktól. Ezt ígértük, ezt ígérjük és ezt végre is fogjuk hajtani”

– nyilatkozta Szijjártó Péter.

az eredeti hír itt elérhető