Debreceni önkormányzati bérlakás kiadásából húztak hasznot

2018.11.15

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a házaspár ellen, akik egy debreceni önkormányzati lakást több személynek bérbe adtak és tőlük kéthavi kauciót átvettek.

Az I. és a II. r. vádlottak házastársak, abban a debreceni belvárosi önkormányzati bérlakásban éltek életvitelszerűen, amelyet jogszerűen a fiaik béreltek a kezelő cégtől.

Az ingatlankezelő gazdasági társasággal kötött lakásbérleti szerződés alapján a bérlőknek nem volt joga arra, hogy a lakást másnak, a tulajdonos, illetve a kezelő beleegyezése nélkül bérbe adja.

Az I. r. vádlott először 2017. májusában egy internetes oldalon hirdette meg kiadóként a lakást, a bérleti díjat 50.000,- Ft-ban határozta meg és kéthavi kauciót kért.

Néhány nap elteltével jelentkeztek a sértettek, akik a lakás megtekintését követően 60.000,- Ft-ot adtak át az I. r. vádlottnak. A beköltözés időpontját különböző okokra hivatkozva az I. r. vádlott folyamatosan halogatta, miközben a sértettek újabb 60.000,- Ft-ot adtak át kaucióként az I. r. vádlottnak. A sértettek ezt követően sem tudtak beköltözni a lakásba, rendszeresen keresték az I. r. vádlottat, aki azonban egy idő után sem e-mailben, sem pedig telefonon nem volt elérhető.

Az I. r. vádlott 120.000,- Ft kárt okozott a sértetteknek, amely nem térült meg.

A fenti cselekményt követően, 2017. júliusában az I. és II. r. vádlottak még két alkalommal hirdették meg kiadásra a lakást 60.000,- Ft-ért és kéthavi kauciót kértek. A hirdetésekre jelentkező sértettek mindkét alkalommal 120-120.000,- Ft összeget adtak át a vádlottaknak, azonban a lakásba beköltözni nem tudtak.

A vádlottak munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, az ingatlan bérbeadására jogi lehetőségük nem volt, ezáltal a sértetteket tévedésbe ejtették, szándékuk a kaució összegének megszerzésére irányult.

A sértettek az eljárás során polgári jogi igényt terjesztettek elő a vádlottakkal szemben.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottak ellen kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban az I. r. vádlott vonatkozásában börtönbüntetés, míg a II. r. vádlott esetében fogház büntetés kiszabását és mindkettőjük vonatkozásában közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta. Indítványt tett továbbá arra, hogy a járásbíróság a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényt káruk megtérítése érdekében érdemben bírálja el, annak adjon helyt.

az eredeti hír itt elérhető