Háztetőt rongált meg egy forgószél Hajdúböszörményben

2022.06.22

Kedden délután Hajdúböszörményben forgószél alakulhatott ki, mely az egyik ház tetején lévő cserepek közül többet is felkapott – tájékoztatta az Időképet egy helyi olvasója, aki fotót is mellékelt a pusztításról (lásd fent).

Mivel zivatar napok óta a fasorba’ sincs, az Időkép szerint a forgószél úgy alakulhatott ki, hogy az erős besugárzás hatására felforrósodó felszínen a környezetéhez képest alacsonyabb légnyomású terület jöhetett létre, ami körül örvénylő mozgás keletkezett.

Zivataros este lesz, de keleten most sem várható csapadék

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint

Ma estétől, késő estétől nyugat felől megnő a zivatarhajlam. Zivatarokra elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén lehet számítani, amelyek éjjel a Dél-Alföld nyugati részeire is átterjedhetnek, majd csütörtökön reggel dél felé elhagyják térségünket, délelőtt már csak néhol a Dunántúlon lehet dörgés, villámlás. Csütörtök estétől kis valószínűség mellett a nyugati, délnyugati határ közelébe sodródhat be néhány zivatar.

A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (> 20-30 mm, a nyugati és délnyugati megyékben akár > 40-50 mm is) társulhat. A nyugati, délnyugati megyékben heves zivatarok kialakulására is van esély, amelyeket jégeső (~ 1-2 cm, néhol akár > 2 cm) és viharos széllökés (ált. 60-90 km/h, néhol esetleg > 90 km/h) kísérhet.

az eredeti hír itt elérhető