Különleges kísérletező tárlattal is készül a MODEM a Múzeumok Éjszakájára

2022.06.17

2022.június 25-én a MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központban is megrendezik az ország legnagyobb vizuális művészeti eseménysorozatát, a Múzeumok Éjszakáját. A rengeteg program mellett egy rendkívül egyedi kiállítással is találkozhatnak az érdeklődők a debreceni intézményben. Don Tamás művészettörténész és az Ivan and the Parazol zenekar közös kurátori összekapcsolódásából születő összeművészeti kiállítás a Polarizmus. A tárlatban szereplő alkotók – Kolos Ádám filmes szakember, Lőrinczy Lia dokumentumfilm rendező, Kocsi Olga képzőművész – mindannyian a szocialista időszak hagyatékát vizsgálják és a saját művészeti világukkal igyekeznek reagálni a kiállítás központi installációjára. Az éjszakán nyíló tárlat értelmezéséhez Takács László, Kaiser Fruzsina és Mangi Kornélia Nelli táncososok is egyedi koreográfiákkal járulnak hozzá.  A kiállítás július 17-ig látogatható. 

A Polarizmus egy kísérleti összművészeti projekt, amely egy közös gondolkodás első fázisa, megvalósulása. Egyfelől az Ivan & Parazol megalakulása óta keresi az olyan együttműködéseket, ahol a különböző művészeti ágakat házasítva tudnak létrehozni műfajokon átívelő, izgalmas produktumokat. Volt filmes, képzőművészeti projektjük, dolgoztak különböző művészekkel kiállításokon és novellás köteten is. Másfelől a MODEM kurátorának Don Tamásnak alapvető munkamódszere más művészeti- és tudományágak bevonása a kiállításaiba. Ide sorolhatóak a MODEM tereiben az elmúlt években megvalósuló kiállításai, amelyeken pszichológusokkal, történészekkel, irodalmárokkal, zenészekkel dolgozott. A MODEM-en keresztül lehetőséget kapott a zenekar és a kurátor a párbeszédre és az együttműködésre  

A Polarizmus egy nem létező szó, ami egyrészt tekinthető tekinthető a polarizáció (szemben álló csoportok, vélemények ellentétet) és a pluralizmus (Eltérő vélemények létjogosultságát megengedő irányzat) szavak összeolvasztásának. Illetve annak a megállapításnak, hogy a társadalmunk olyan mértékben nem tud közös nevezőre jutni szinte semmiben, hogy ez már egy áramlatként, egy “izmusknét” is értelmezhető. 

A kiindulópontot az Ivan & Parazol és az Analóg Balaton által közösen felvett szám adja, amelyet a teret markánsan meghatározó installáció egészít ki. E köré szerveződnek a két filmes és egy képzőművész által létrehozott videoinstallációk, amelyek szintén erre az alkalomra készülnek. A Múzeumok éjszakáján három kortárs táncos a kifejezetten ehhez a kiállításhoz megálmodott koreográfiát fogják előadni. 

A Múzeumok Éjszakája estéjén a MODEM kiállításaiban Fehér Dávid, Don Tamás és Török Krisztián művészettörténészek kurátori tárlatvezetései mellett többek között, Nagy T. Katalin kurátor és Antal Péter műgyűjtő közös tárlatvezetésén, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, színházi előadásokon, Jónás Vera és Závada Péter koncertjén, valamint az Anna and the Barbies Akusztik Trió koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. 

 

Múzeumok Éjszakája 2022 – a debreceni MODEM programjai

Múzeumok éjszakája 2022 Debrecen

16:00 Ringató – családi művészeti nevelési program Horváth Zsuzsival / belső kert

16:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás Csőke Kittivel / 2. emelet

16:00 Don Tamás kurátori tárlatvezetése / földszinti kiállítótér

17:00 Táncos performansz Kaiser Fruzsinával, Mangi Kornélia Nellivel és Takács Lacekkal / földszinti kiállítótér

17:00 Csicseri és borsó gyerekkoncert / belső kert

18:00 Beszélgetés az Ivan & The Parazol zenekarral, Bedécs Lola-Lőrinczy Liával és Don Tamással / földszinti kiállítótér

18:00 Török Krisztián angol nyelvű tárlatvezetése / 2. emelet

18:00 Nagy T. Katalin kurátor és Antal Péter műgyűjtő közös tárlatvezetése / 3. emelet

19:00 Szabó Benedek zenész tárlatvezetése / földszinti kiállítótér

19:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás Csőke Kittivel / 3. emelet

19:00 Ady/Petőfi: színházi előadás / belső kert

20:00 Táncos performansz Kaiser Fruzsinával, Mangi Kornélia Nellivel és Takács Lacekkal / földszinti kiállítótér

20:00 Fehér Dávid kurátori tárlatvezetése / 2. emelet

20:00 Török Krisztián angol nyelvű tárlatvezetése / 3. emelet

21:00 Nagy Gergely főszerkesztő (A mű) tárlatvezetése / földszinti kiállítótér

21:00 Mercs János színész tárlatvezetése / 3. emelet

21:00 Jónás Vera – Závada Péter koncert / belső kert

21:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás Csőke Kittivel / múzeumpedagógia terem

22:00 Táncos performansz Kaiser Fruzsinával, Mangi Kornélia Nellivel és Takács Lacekkal / földszinti kiállítótér

22:00 Anna and the Barbies Akusztik Trió koncert / belső kert

23:00 Fűszercsemege (DRJ – The Magic Track) / belső kert

Jegyek elővételben a modemart.jegy.hu oldalon

Belépő: 1.200 Ft.

A karszalagok elővételben már kaphatók a MODEM jegypénztárában.

Az éves bérletünk a Múzeumok Éjszakájának minden MODEM-eseményére érvényes.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

az eredeti hír itt elérhető