Egykoron Kósa kerítését szerelte, most az utcán él – mesél a debreceni hajléktalan

2018.10.22

Varga Ferenc hajléktalan szerkezeti lakatost arról kérdezte Csillag Ádám, hogy mit szól az új, hajléktalanokat kriminalizáló törvényhez.

Mint köztudott, bő egy hete lépett életbe az a törvény, amelynek értelmében – többszöri felszólítás után – elzárással és egyéb szankciókkal büntetendővé vált a hajléktalan életforma. Tehát, aki bizonyos közterületeken életvitelszerűen tartózkodik és nem hajlandó odébbmenni, arra kíméletlenül lecsap a rendőrség és a törvény szigora. Az első ítéletek már meg is születtek, többnyire figyelmeztetéssel megúszták a fedél nélkül élők, mellé ki kellett fizetniük a védőügyvéd költségeit.

Csillag Ádám filmrendező néhány napja egy feltűnően nem részeg és összeszedett gondolatokat megfogalmazni képes hajléktalannal beszélgetett Budapest belvárosában. A férfi – Varga Ferenc – debreceni származású, öt éve él a fővárosban. Mint elmondta, annak idején Kósa Lajosnak is dolgozott, de miután egyik szemére megvakult, az ő élete nem alakult olyan szerencsésen, mint Debrecen egykori polgármesterének.

A Debrecennel kapcsolatos rész a 10. perc. körül kezdődik, de érdemes megnézni a teljes filmet:

az eredeti hír itt elérhető