Orbán: nem könnyű dolog 5 órán keresztül észnél lenni

2022.02.04

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök ismét interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A beszélgetésben a debreceni vakcinagyár is szóba került.

Jó karban vannak az orosz-magyar kapcsolatok, de a nemzetközi feszült helyzet miatt különleges volt a Vlagyimir Putyinnal való találkozó – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint a magyar modell azt mondja, hogy uniós és NATO tagok vagyunk, de ettől függetlenül lehet jó viszonyt ápolni Oroszországgal és ha a gazdasági kapcsolatokat nézzük, akkor hasonló a hozzáállás Németországban és Franciaországban is.

A miniszterelnök elmondta, hogy az ilyen feszült pillanatokban Magyarország egyfajta jégtörőként tud működni. “Sokat és hosszan fogunk tárgyalni még az oroszokkal, és ebben az első lépést Magyarország tette meg” – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök az orsz tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ilyen hosszú asztalnál még nem ült, csak a két tolmács segítette őket a maratoni 5 órás tárgyaláson. Kiemelte, hogy

nem könnyű feladat 5 órán keresztül észnél lenni.

Nyolc ügyben sikerült megállapodni. Sok munkánk van abban, hogy jó viszonyban legyünk Oroszországgal, 13 évnyi munkám van benne -tette hozzá.

Magyarországnak van tekintélye

Az ötórás tárgyalásról a kormányfő azt mondta, hogy a kilenc javaslatából nyolc ügyben sikerült megállapodniuk, a kilencediket pedig eltették későbbi egyeztetésre. Sok munka van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal – jelentette ki a kormányfő. Elmondta, ahhoz hogy javaslatokat tehessünk Oroszországnak, tekintély kell, és Magyarországnak van tekintélye. Van önálló politikánk és a magyar érdek jelen van a világpolitikában.

Orbán Viktor kifejtette, hogy a baloldali kormányok elvinni akartak Magyarországról, de ma nem így van. Ma befektetni jönnek ide, gyárat építeni és együttműködést keresni. Az elmúlt 12 évben barátokat gyűjtöttünk – mondta a kormányfő.

Orbán szerint már most klímabajnokok vagyunk

A miniszterelnök szerint most a legfontosabb, hogy Magyarország energiafüggőségét megvalósítsuk. Magyarország már most is klímabajnok, hiába gúnyolódnak ezen a baloldaliak, 2030-ra az élre törünk. Addig is fenn kell tartani az energiaegyensúlyt, ehhez kell az orosz gáz. Van saját termelésű földgázunk, Horvátországon keresztül katari gázt is veszünk, de kevesebbet, ez nem lenne elég – fejtette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint most a legfontosabb, hogy Magyarország energiafüggőségét megvalósítsuk. Magyarország már most is klímabajnok, hiába gúnyolódnak ezen a baloldaliak, 2030-ra az élre törünk. Addig is fenn kell tartani az energiaegyensúlyt, ehhez kell az orosz gáz. Van saját termelésű földgázunk, Horvátországon keresztül katari gázt is veszünk, de kevesebbet, ez nem lenne elég – fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő szerint csak orosz gázzal lehet fenntartani a jelenlegi energiaellátási rendszerünket. Orbán Viktor ismertetése szerint Magyarországon akkor is lesz gáz a következő években, ha bármi történik Ukrajnában, mert a szállítási útvonal elkerüli az országot.

Orbán Viktor a hosszútávú gázszerződésről azt mondta, hogy korábban a szakemberek nem javasolták azt. Ha nem lenne hosszútávú szerződésünk, akkor most lényegesen kevesebb gáz lenne itthon, és így meg lehet védeni a rezsicsökkentést.

A rezsicsökkentés a baloldal állításával szemben fenntartható – mondta a kormányfő. A rezsicsökkentésre is továbbra is lehet számítani, fent tudjuk tartani, mert megvan a gazdasági alapja, ami az orosz gáz. ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor.

Újabb vakcinát gyárthatnak Debrecenben

Ha a helyzet továbbra is így marad, akkor tudunk majd az oroszokkal Szputnyikot gyártani, és ennek egy részét el tudjuk külföldre adni – ismertette Orbán Viktor.

Olyan vakcina gyárat építünk Debrecenben, amely képes a Magyarországon használt vakcinák előállítására.

A járvány tanulsága, hogy ez fontos – fejtette ki a kormányfő. Azt is közölte, hogy az EU most azt nézi, hogy milyen európai gyártóhálózatot lehet felépíteni, és ebbe Debrecen is belekerülhet.

Orbán Viktor elmondta, fontos hogy a magyarok sok vakcina közül tudjanak választani. Ez egyedülálló dolog, 5-6 vakcina közül lehet választani Magyarországon.

Az év végére megvalósulhat a debreceni oltóanyaggyárban a Szputnyik vakcina gyártása.

A magyar kormány nem kér a következő uniós Pfizer-rendelésből, izzítják a debreceni vakcinagyárat

Brüsszel egy liberális birodalmat akar

Orbán Viktor szólt arról is, hogy amíg a tagállamok eltűrik, addig Brüsszel mindent elkövet a jogainak a kiterjesztésében. Egy európai birodalomban gondolkoznak sokan, és akkor a magyar függetlenség csorbulhat. Brüsszel egy liberális birodalmat akar, és minél több jogot el akarnak venni a tagállamoktól – mondta a kormányfő. Szerinte jó példa erre a helyreállítási alap körüli vita, ahol Brüsszel be akarja engedni az LMBTQ propagandát az iskolába.

az eredeti hír itt elérhető