Kezdődik a Tócóskert átalakítása, menő utcabútorok is lesznek + látványtervek!

2022.01.06

Debrecen legnagyobb lakótelepén 100 ezer négyzetméternyi területet érint a Zöld Város Program kivitelezése – közölte az önkormányzat. A munkálatok január elején kezdődtek, az év során többek között zöldfelületi rekonstrukció valósul meg a városrészben, parkolót alakítanak ki, de játszóterek, pihenőterek is megújulnak.

A 2018 decemberében kezdődött Zöld Város Program tíz városrészt érint. A Libakertben, a Sestakertben, a Dobozikertben, a Belvárosban, a Vénkertben, a Tócóvölgyben és a Sóház városrészben befejeződött a kivitelezés, az Újkertben a fejlesztések nagy része elkészült, a Petőfi téren és a Tócóskertben pedig már elkezdődött a munka. Balázs Ákos alpolgármester elmondta: Debrecen számára nagyon fontos a város zöldítése, ezért a D2030 program kiemelt eleme a Zöld Város Program, amelynek 90%-a lakótelepi környezet megújítását szolgálja.

A beruházás 652 millió forintból valósul meg, amelyből 641 millió forint európai uniós támogatás. A befejezési határidő 2022 novembere.

„Nagyságrendileg 72 ezer embert érint a program, amely magában foglalja több mint 260 ezer négyzetméter zöldfelület megújítását, 900 fa ültetését, így összességében 340 kg szén-dioxid és négy tonna por megkötését jelenti. Itt a Tócóskertben 17 ezer ember életét tesszük kényelmesebbé, szerethetőbbé ezzel a fejlesztéssel. Mintegy 100 ezer négyzetmétert érint a beruházás, melyből 27 ezer négyzetméter zöldfelület újul meg: ez jelenti 140 kis fa, közel 4000 cserje és 3000 évelő növény elültetését a területen. És hogy mitől lesz otthonos a Tócóskert? Sétányokat, közösségi tereket, fedett rendezvényteret, filagóriát alakítunk ki.

A közterületeken menő utcabútorokat, különleges, több helyen fixen telepített páraoszlopokat helyezünk ki, és játszótereket, sportpályát újítunk fel, valamint kialakítunk egy kutyafuttatót”

– tette hozzá a városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester.

A kivitelező a Holló László sétányon kezdte a munkát: itt a régi macskaköves burkolatot felbontják, a helyére pedig a sétány teljes hosszán térkő kerül. A helyszínen 2022. január 6-án tartott sajtótájékoztatón Pósán László országgyűlési képviselő elmondta: régóta várt átalakítás ez a környéken élők és itt rendszeresen közlekedők részéről.

„A Tócóskert lassan félszáz éves múltra tekint vissza, ekkor épült meg a Holló László sétány is, amelyre ráfér a felújítás, hiszen helyenként már balesetveszélyes volt itt sétálni. Emblematikus az is, hogy éppen itt kezdődik a munka, hiszen ez egy tengelye, és egyben a legforgalmasabb útvonala a Tócóskertnek. Innen mind a két irányba jelentős volumenű fejlesztések valósulnak meg”

– fogalmazott a városrész országgyűlési képviselője.

Varga András önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a beruházás fontos része a közlekedési lehetőségek javítása is, így az áttaposások helyén új járdák épülnek, meglévő járdák újulnak meg, a parkolási problémák enyhítésére pedig a Kishegyesi úton kialakításra kerül egy új, 89 férőhelyes parkoló. A képviselő úgy fogalmazott: a szabadidő eltöltésére alkalmas területek is érdekesebbek, színvonalasabbak lesznek.

„A Tócóskert vonzó a kisgyermekes családok számára, hiszen nagy zöld terekkel rendelkezik, ez fontos szempont volt a tervezés során. Három játszóteret felújítunk és új játékokkal bővítünk, az István út 63-91. közötti parkban pedig egy új négytornyú játszóvárat és egy KRESZ parkot is kialakítunk. Emellett a Kishegyesi út és az István út sarkán található tömbbelső focipályája is speciálisan sportolásra alkalmas gyepet kap, részlegesen műfű-borítással. Gondoltunk a négylábúakra is, az István út mentén egy kutyafuttató épül három különböző tanító, fejlesztő eszközzel. Itt a helyszín kiválasztásánál is figyelembe vettük a békés együttélés szabályait.”

– mondta Varga András.

A beruházás része még egy fedett rendezvénytér építése a Holló László sétány mentén, valamint egy filagória kialakítása a Margit téren. Ezenfelül egyedi padok és kerékpártámaszok, illetve páraoszlopok, ivókutak és hulladékgyűjtők kerülnek telepítésre – olvasható Debrecen önkormányzatának közleményében.

az eredeti hír itt elérhető