Januári Kulisszák a Finálé színművészeivel

2022.01.03

A Finálé című előadás színművészeit látja vendégül Ráckevei Anna, a Kulisszák háziasszonya január 6-án 18 órától a Csokonai Irodalmi Labor Szabó Magda Pódiumtermében. A beszélgetőműsorban a Finálé valamennyi szereplője részt vesz, így Gelányi Imrét, Herczeg Tamást, Mercs Jánost, Réti Adriennt, Tolnai Hellát és Wessely Zsófiát is hallhatják az érdeklődők a darabról, illetve arról, hogyan dolgoztak a színházi szakma jelentős alkotójával, Pass Andrea drámaíróval, rendezővel.

 

A történet szálai a legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása és tanítványa, a kilenc éves Pál Berci rejtélyes halála köré szerveződnek. A mozaikokat olykor különös, máskor középszerű közszereplők tologatják kedvük szerint.

A darab születéséről Pass Andrea egy interjúban mesélt: „Belefutottam egy influenszer youTube csatornájába. Igyekszem nem kizárni az életemből a számomra érdektelen tartalmakat, mi színházi alkotók, meglátásom szerint, ezt nem is engedhetjük meg magunknak. Tisztában kell lennünk a mainstreammel, nem tehetünk úgy, mintha ez nem is létezne. Meglepő módon olyannyira lekötött ennek a csatornának a „lélektani mechanizmusa”, hogy elkezdtem követni a fejlődését. Persze nagyon egyszerű a cél, minél nagyobb nézettséget generálni a profitért, de hogy ezt milyen eszközökkel teszi, az kegyetlenül rafinált. Alámerülve a youtuberek világába szembe jött velem egy trash celeb is, aki a másik véglet: a tökéletes támadási felület, akit mindenki kinevethet, fekáliát küldhet neki a postán, vagy nyilvánosan fel is pofozhat, amit aztán millióan nézhetnek meg az interneten. Az online univerzum e két végpontja kezdett izgatni, és ebben a közegben az a demoralizáló folyamat, amit tudatiparnak nevezünk.”

Az iskola igazgatóját alakító Ráckevei Anna úgy gondolja, Pass Andrea története arra döbbent rá minket, hogy mi az a valóság, amiben élünk, amit sokszor nem is tudunk felfogni, és mégis befolyásolja az életünket, a gondolkodásunkat, a mindennapjainkat. „Arra a furcsa mátrixra gondolok, arra a virtuális világra, amit megalkottunk magunknak, és amiben egyre jobban elsüllyedünk, és egyre inkább magunkba záródunk.”

Kulisszák a Fináléról január 6-án 18 órától a Szabó Magda Pódiumteremben. Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható. Az előadást előző nap (január 5-én) a Lovardában játssza a Csokonai Színház.

 

Kép: Máthé András

az eredeti hír itt elérhető