Élete a thai box – Debrecen egyik kedvenc küzdősport-edzője önvédelemre is ezt ajánlja

2021.12.23

Bokor Zoltán háromszoros thai box magyar bajnok, sportember, a Gewiss Training SE vezető edzője válaszolt kérdéseinkre.

Klasszikusnak tűnhet a kérdés, de sport lévén elengedhetetlen: hogyan került az életedbe a thai box? 

A foci volt az első sport az életemben. Hét évig, körülbelül 14 éves koromig futballoztam, amit nagyon szerettem, és előnyös is volt, hogy ballábas vagyok. Majd az egyik osztálytársamat elkísértem egy ökölvívó edzőterembe. Tetszett az egész, a terem, a jellegzetes szagú bőrzsákok és a bokszkesztyűk. Nagyon nagy hangsúlyt fektettek az alapok elsajátítására, a mozgásokra, gyakorlatokra. Annyira, hogy mi fél évig kesztyűt sem húzhattunk a kezünkre. Ezután edzőmeccsen, azaz igazi versenyen kellett részt vennünk. Két és fél évig bokszoltam, aztán elmentem egy kick*box edzésre, és kipróbáltam azt is. Áttértem az új sportra, és fél évig csak ezzel foglalkoztam. Majd jött a thai box, ami sokkal szabadabb volt, és nekem előnyt jelentett az, hogy jól tudtam használni a kezemet. Ugyanott edzettem, ahol Zilai Sándor is edzett, aki már akkor Észak- Amerika-bajnok volt. Ebben az időben figyelt fel rám a kiváló edző, Farkas Vilmos is.

Milyen eredményeket értél el itthon és külföldön?

Folyamatosan jöttek a thai box szabályrendszerben megrendezett meccsek, amiket többségében nyertem, mindezt 16-17 éves koromban, 4 hónap gyakorlat után. Az első magyar bajnoki címet, 57 kg-ban, itthon szereztem, ami azért is érdekes mert, akkor még a Muay Thai Szövetség központja Debrecen volt. A második magyar bajnoki címet már 63,5 kg-ban nyertem meg. A harmadik bajnoki címet pár év után szereztem meg. Majd jött a világkupa Debrecenben, ahol a 3. helyért bokszoltam, de éppen munkából beesve, kicsit felkészületlenül, ezt sajnos el is buktam. Külföldön fizikai munkát végeztem és edzettem is egyszerre. Volt szerencsém olyan helyeken edzeni, mint Hollandia, Franciaország, és Dánia. Hasznos volt, mert edzőmeccseken vettem részt, és tapasztalatot gyűjtöttem.

Élsportolóként melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Az írországi meccsemre, amire már Zilai Sándor készített fel. Európa Bajnoki övért versenyezhettem, de a felszakadt szemöldököm miatt az orvos leintette a meccset. Büszke vagyok a magyar bajnokikra is, de arra a meccsre vagyok a legbüszkébb, amikor Szlovákiában egy Európa bajnok, 3. helyezettel küzdöttem. Az ellenfelem nagyon megpofozott az első két menetben, de küzdöttem, és kézzel ütöttem. A lélektani teljesítményem az, ami igazán tetszett magamban. A meccs végén pedig a szlovák szurkolók velem is lepacsiztak.

Rocky és Apollo első meccsére emlékeztet

Igen, talán egy kicsit tényleg olyan.

Sportolóból edző lettél. Miért döntöttél úgy, hogy átadod mindazt, amit megtanultál?

Zilai Sanyi ajánlotta fel, hogy tartsak edzéseket az edzőtermében.  Visszahozta a kedvemet a küzdősporthoz, mert akkoriban nem ment valami jól.  A korban is benne voltam, és egy kis kihagyás után újra kellett volna építenem mindent. Debrecenben több helyszínen is tartottam edzéseket, aztán megbeszéltük Zilai Sanyival, hogy csináljuk közösen a Gewis-szel. Úgy jött ez a hely, ahol most is vagyunk, a Pallagi úton, már közel két éve.

Szinte mindennap látunk az edzőteremben, hol a fiatalokat edzed, hol az idősebb korosztályt. Van besorolás a korcsoportok között?

Két csoport van, az egyik csoportba 7-13 évesek járnak, a másikba akik ettől már idősebbek. Van két tehetséges gyermek, Haraszi Mia és Iszák Milán, akik becsatlakoznak a felnőtt edzésekbe is.

Mit gondolsz arról, hogy lehet-e thai boxot önvédelemként használni?

A thai box az egyik legreálisabb a küzdősportok közül, a legtisztább mind közül. Mert egy- egy technikája is harcképtelenné tud tenni egy embert, ha támadás éri.  Viszont ha nem biztos magában, éles helyzetben nem tudja majd használni. Ehhez az kell, hogy készségszinten tudja alkalmazni az alaptechnikákat.

Hetente több csoportos edzés is van, ezek egyformák, vagy különböző dolgokat, technikákat tanulhatunk meg?

Hétfőn, szerdán és pénteken vannak a felnőtt csoportos edzéseink, ilyenkor becsatlakoznak a versenyzők is, és az ún. hobbistákkal edzenek. A versenyzőknek azért hasznos, mert külön vannak szeparálva a technikásabbaktól, és így is gyakorolnak. A hobbistáknak meg azért jó, mert ez egy húzóerő, hogy edzés közben a versenyzőkkel lehetnek. Természetesen a versenyzőknek még külön edzéseik is vannak, az egyensúly, erőnlét, képesség fejlesztésre, amiben Kercseli Évi, a klub erőnléti edzője segíti őket. Hétfőn és pénteken a kicsiknek is van edzés. Náluk az a cél, hogy a megfelelő technikákat és alapokat elsajátítsák, ha megmaradnak ebben a sportágban. Nekik is vannak szakmai elemek is, de inkább a játékosság kap szerepet.

Profi és amatőr versenyzőket is láthatunk a Gewiss Training egyesületében. Mesélnél róluk és az eredményeikről, és arról is, hogy mikor láthatjuk őket legközelebb a ringben?

Rissai Bencének világkupa 5. helyezése van, Kertész Sándornak pedig magyar bajnoki címe a WFC szervezetnél, profi és amatőr szinten. Bencénél a célunk az, hogy a WFC szervezetnél megszerezze a magyar bajnoki címet amatőrben és profiként is, és minél több nemzetközi mérkőzésen vegyen részt. Sancinál pedig az, hogy a Muay Thai szövetségnél is szerezze meg a magyar bajnoki címet. Jövő év elején szeretnénk megrendezni a 2. Gewiss kupát, nemzetközi sportolókkal, tv-s közvetítéssel együtt. Szeretnénk hazai és nemzetközi versenyeket rendezni, visszahozni a thai boksz központját Debrecenbe. Jó edzőket kinevelni, koordinálni őket, és egy magas szintű szabályrendszert kialakítani.

Hogyan állnak a magyar versenyzők világviszonylatban?

Jó eredménnyel szerepelnek nemzetközi versenyeken is, van olyan thai box versenyző is, aki Európa-bajnok, és olyan is, aki világbajnoki második helyezett.

Mit adott neked ez a sport versenyzőként és edzőként? Mit jelent neked a thai box?

A sport sokszor megmentett olyan helyzetektől, amik rosszul is végződhettek volna. Nekem a thai box egy életforma, segített és segít most is, reális szinten, egészséges normában tartani az életemet. Például amikor jön egy nehézség, akkor ne pánikoljak be, hanem keressem a megoldásokat. Ezt edzőként is gyakorlom, és átadom a versenyzőinknek is. Bátran ajánlom, hogy próbálják ki többen. A szülőknek javaslom, hogy mérjék fel azt az egyesületet, ahová viszik a gyermeküket. Nézzék meg alaposan, hogy az edző dolgozik, vagy csak „ott” van az edzéseken. Csekkolják le, hogy fel vannak építve az edzések, és azt is, hogy fejlesztő gyakorlatok szerepelnek-e benne.  Az idősebb gyermekeknél, felnőtteknél pedig azt fontos figyelembe venni, hogy van-e rendszer az edzéseken, és legfőképpen azt, hogy milyen a közeg, és milyen az edző személyisége.

Kinek és miért ajánlanád a thai boxot?

Önvédelem és magabiztosság szempontjából nőknek, férfiaknak, gyermekeknek, igazából mindenkinek. Sokan idegenkednek, és félnek ettől a sporttól, hogy mennyire veszélyes, de ebben a küzdősportban van a legtöbb védőfelszerelés, amivel elkerülhetőek a sérülések. Stresszlevezetésre, fókuszmegtartásra és önbizalom növelésére egyaránt kiváló eszköz.

Fotók: magánarchívum

– Rontó Judit –

az eredeti hír itt elérhető