Három helyen telepítettek EU-s pénzből okosmegállót Debrecenben

2021.12.23

A jegykiadó automaták, mobiljegyek és egyéb az utasok kényelmét szolgáló fejlesztések után ma üzembe helyeztük az első Okos Buszmegállókat, melyek a jegyvásárlási lehetőség mellett a tömegközlekedési eszközök valós tartózkodási helyének kimutatására is alkalmasak – tette közzé Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Bejegyzése szerint jövőre a DKV járműflottájának frissítésével folytatódnak a fejlesztések.

Az okosmegállókkal kapcsolatban a DKV is tájékoztatót adott ki. Ebből kiderült, hogy a beruházás a Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

A közlemény szerint az utasok és a városba érkező turisták számára könnyen kezelhető okos-megállóhelyet alakított ki a DKV Debrecen három forgalmas megállóhelyén. Az okosmegállókat a Nagyállomásnál és a Csokonai Színháznál található autóbusz, illetve a Klinikáknál található villamos megállóhelyekre telepítette a közlekedési társaság.

Az eszközök a menetrendi adatokról, a járművek valósidejű érkezéséről, forgalmi hírekről és a közösségi közlekedés igénybevételének feltételeiről nyújtanak információt az utasok számára.

A berendezés segítségével elektronikus jegyet vagy akár e-bérletet is vásárolhatnak az utasok a három megállóban található okos eszközön.

Az elektronikus eszközökkel kapcsolatos beruházást a budapesti székhelyű ONLINET Group Zrt. valósította meg, a DKV megbízásából.

A beruházás összköltsége

41 millió forint, melyet 5,1%-ban a DKV Zrt., 9,9%-ban Magyarország Kormánya finanszíroz, az összeg fennmaradó 85%-át pedig Európai Uniós forrásból valósította meg a DKV

a ROHU projektben.

Az okosmegállók tesztfázisa 2021. december 6-án kezdődött, az utasok pedig hivatalosan december 22-én, az ünnepélyes átadással egybekötött sajtótájékoztatót követően vehették birtokba a cívisvárosi közösségi közlekedés újabb mérföldkövét jelentő okos eszközöket.

A DKV  várja az utasok észrevételeit és építő javaslatait annak érdekében, hogy az okosmegállókkal utas- és felhasználóbarát szolgáltatást nyújthasson.

Fotók: Barcsa Lajos

Elkészült a DKV ünnepi menetrendje

 

az eredeti hír itt elérhető