Városi kerékpár hétköznapi használatra

2021.12.14

Egy városi, más néven city kerékpár a mindennapos, könnyű terepen, rövid távokon történő használatra lett tervezve. Ha csak a boltba, munkába vagy ügyet intézni ugranánk el, egy városi biciklire van szükségünk. Nézzük, milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy ilyen típusú kerékpár!

Mitől városi a városi kerékpár?

Ami minden városi bicikliben közös, az az, hogy a forgalmas, sík utcákon képes a legtöbbet kihozni magából, ezáltal könnyen a tekerő legjobb barátjává is válhat. A bonyolult techikai megoldások helyett a könnyű használhatóságra és a kényelemre helyezték a hangsúlyt egy bicikli tervezése és gyártása során.

A legtöbb city kerékpár jól felszerelt, többnyire rendelkezik csomagtartóval, sárvédővel, kitámasztóval, csengővel, kosárral és természetesen világítással is. Sokszor egy atombiztos lakat is tartozik hozzá, megakadályozva ezzel a bicikli esetleges ellopását. Amire valljuk be, faluhelyen akad példa. Épp amiatt, hogy senki figyelmét ne keltsék fel, sokszor egyszerű megjelenésűek, csöppet sem feltűnőek az ilyen biciklik. Azonban kétségkívül tartós, időtálló alkatrészek alkotják, amelyek a már jó bevált megoldásokkal kerültek alkalmazásra. Az innovatív megoldásokat meghagyják más típusú, összetettebb, nehezebb terepre szánt kerékpároknak.

A city kerékpár technikai jellemzői

A városi bicikli a leggyakrabban egyetlen áttéttel vagy hajtáslánccal van felszerelve, valamint defektvédett külső vagy belső gumival rendelkezik. Defektmentes külső a Bikepro.hu kerékpár webshop kínálatában is elérhető, melynek segítségével elkerülhető a nem kívánt defekt a közlekedés során. Ezeknek a technikáknak az alkalmazásával sokkal kevesebb időt és energiát kell karbantartásra és szerelésre fordítani, a kerékpár ugyanakkor hosszú távon is megbízható marad.

A tárcsafék ugyancsak előnyös, ám feltűnő, így érdemes azt leplezni. A városi kerékpár általában vékony, mintázat nélküli gumival rendelkezik, ezáltal könnyen és gyorsan fut bármilyen könnyű terepen. A legfontosabb, hogy egy ilyen sokoldalú bicikli igazodjon a személyes igényekhez és eggyé váljon a használójával. Több méretben is elérhető, így a 16”, 20”, 24”, 26” és 28”-os változat is felfedezhető a kínálatban. Számos márka gyárt ilyen modelleket, a legnépszerűbbek a Neuzer és a Csepel. 

A city kerékpárok árfekvése igen széles skálán mozog, hiszen a belépődarabok már nagyjából 60.000 forintért is elérhetőek, de kaphatóak több százezer forintos modellek is. A vásárlás során is a leendő tulajdonos igényeit kell szem előtt tartani. Mivel azonban csak rövidebb távokra és könnyen járható terepen kerül majd alkalmazásra a bicikli, nem érdemes bonyolult technológiával felszerelt modellt választani. Hasznosabb egy jó minőségű, de egyszerűbb darab a városban való közlekedésre.

az eredeti hír itt elérhető