Az EBB 400 millió eurót biztosít magyarországi kohéziós projektekhez, és két új megállapodást írt alá a Juncker-terv keretében

2018.10.04

Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke ma Budapesten négy különböző, összesen 400 millió euró értékű hitelmegállapodást, valamint egy tanácsadási megállapodást írt alá. Emellett a Budapesti Gazdasági Fórumon is előadást tartott. 

A négy megállapodás közül kettőhöz az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) – az európai beruházási terv (más néven a Juncker-terv) pénzügyi pillére – nyújt garanciát. A Juncker-terv uniós költségvetési garanciájának támogatásával az MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MVM) 100 millió eurós hitelt kap az EBB-től ahhoz, hogy finanszírozást nyújtson leányvállalata, a MAVIR számára ahhoz, hogy az korszerűsítse és továbbfejlessze villamosenergia-átviteli hálózatait, beleértve a Szlovákiával való rendszerösszeköttetéseket is. A Budapest Bank – eszközeit nézve a nyolcadik legnagyobb magyarországi bank – 25 millió eurós hitelt kap kedvező feltételek mellett abból a célból, hogy növelje a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára nyújtott hitelezés volumenét, különösen a vidéki területeken.

A további két megállapodás közül az egyik egy jelentős, 225 millió euró értékű kerethitelt (a Kohéziós Alap IV. kerethitele) tartalmaz, amely vízügyi – ezen belül árvízvédelmi –, hulladékkezelési, energiahatékonysági, útkorszerűsítési és vasúti beruházások finanszírozására irányul, a másik pedig a magyar felsőoktatási diákhiteprogram működtetéséért felelős, Diákhitel elnevezésű állami tulajdonú társaság számára biztosít 50 millió eurós hitelt.

Egy ötödik megállapodást a Magyar Fejlesztési Bankkal írnak alá. Ez az MFB számára nyújt segítséget ahhoz, hogy olyan külön tanácsadási részleget alakítson ki, amely támogatja a magyar ügyfeleket a beruházási tervek elkészítése és végrehajtása során. E megállapodáshoz Európai Beruházási Tanácsadó Platform (EBTP) – az európai beruházási terv (más néven a Juncker-terv) tanácsadási pillére – nyújt támogatást.

az eredeti hír itt elérhető