Milyen következményekkel járhat a foghiány?

2021.11.17

A fogak elvesztése többféle okból is megtörténhet. A hátterében állhat betegség, baleset, sérülés, rossz szájhigiénia, illetve az időskor. 

Akármilyen okból kifolyólag is veszítjük el a fogainkat, abba sosem szabad beletörődni. Ugyanis már egyetlen fog elvesztése is komoly következményekkel járhat! Nem csak esztétikailag, de egészségügyileg is problémás, ha hiányzik egy-egy fog. 

De vajon milyen következményekkel kell szembenéznie annak, aki nem foglalkozik időben a fogpótlással? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Rövid és középtávú következmények

Már egyetlen fog elvesztése is komoly következményekkel járhat. A kihúzott fog, illetve az azzal szemközti fog nem lesz alkalmas többé a rágásra. 

Ennél azonban sokkal feltűnőbb változás, hogy az ún. ínypapilla elsorvad, az őt alátámasztó csontsövénnyel együtt. Ha nem kerül sor időben a fogpótlásra, akkor a fogak közötti résbe bemegy az ételmaradék, amely nem csak kellemetlen szájszagot, de szuvasodást vagy fogágybetegséget is okoz. 

A foghiány miatt a fogak helyzete megváltozik, a szájüregben “vándorolni” kezdenek. Szerencsére mindez megelőzhető a megfelelő időben történő fogpótlással. Ezt minden esetben érdemes szakemberre bízni. A Halász Klinika orvosai 27 év tapasztalattal a hátuk mögött, a legmodernebb technológiával felszerelkezve várják a fogproblémákkal küzdő pácienseket. 

Hosszú távú következmények

Ha valaki a rövid és középtávú következmények ellenére sem kezdi meg időben a fogpótlást, akkor még komolyabb, visszafordíthatatlan következményekkel kell számolnia. 

Abban az esetben, ha fogaink helyzete változásnak indult, akkor állkapcsunk is megváltozik, és például kattogó állkapocshoz vezethet. 

Ezenkívül a foghiány eredményezhet fejfájást, nyakfájást, hátfájást, a meglévő fogazat erőteljesebb kopását, illetve a nyelv, orca megváltozását. 

Fogak elvesztésének megelőzése

Bár a fogpótlás egy eredményes megoldás abban az esetben, ha elveszítettük fogainkat, érdemes inkább a megelőzésre koncentrálni. De vajon mit lehet tenni az egészséges fogsorért? 

  • A megfelelő szájápolás kulcsfontosságú. Ügyeljünk arra, hogy minden egyes nap legalább kétszer minimum 2-3 percig mossuk a fogainkat! 
  • Kerüljük a dohányzást! A dohányfüst nagymértékben roncsolja az ínyt, a fogakat, emiatt azok állapota hamar romlásnak indulhat. 
  • Bár a fogkő ritkán okoz panaszt a betegek számára, számos betegséget idézhet elő, ezért érdemes rendszeresen eltávolíttatni. Fogorvosok általában évente egy-két alkalmat szoktak javasolni. 
  • Ha nem lehet elkerülni a fog kihúzását, vagy baleset következtében elveszítettük egy fogunkat, mihamarabb pótoljuk, mielőtt a káros folyamatok elindulnak, és visszafordíthatatlanná válnak!

az eredeti hír itt elérhető