Nagy baj lehet Kósa Lajos fecsegése miatt – berágott a kémszoftvert forgalmazó cég

2021.11.06

Egyetlen mondatával keresztülhúzta a kormány tagadási taktikáját Kósa Lajos, amikor csütörtökön elismerte: a Belügyminisztérium valóban vásárolt a Pegasus nevű izraeli fejlesztésű kémszoftverből.

Az eredetileg bűnözők és nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek megfigyelésére szolgáló programot aztán politikai ellenfeleik – köztük kormánykritikus újságírók – ellen vetették be.

A 24.hu rákérdezett a Pegasust forgalmazó cégnél, hogy mit szólnak Kósa Lajos meggondolatlannak tűnő kotyogásához. A szoftvert fejlesztő NSO Group így felelt:

Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.

Kósa: “a sorosista szervezetek gerjesztették a lehallgatási botrányt”

Mint korábban megírtuk, a magyar kormány által indokolatlanul megfigyelt személyek listájáról többek között az alábbi nevek kerültek nyilvánosságra:

  • Varga Zoltán milliárdos vállalkozó, a Central Media tulajdonosa
  • Chikán Attila volt gazdasági miniszter
  • Simicska Ádám, Simicska Lajos egykori oligarcha fia
  • Panyi Szabolcs és Szabó András, a Direkt36 újságírói
  • Dercsényi Dávid, hvg.hu korábbi újságírója
  • Csikász Brigitta, az Átlátszó újságírója

A Pegasus-botrányt a kormány tagadással és az ügy agyonhallgatásával igyekezett elsumákolni, de Kósa Lajos – aki korábban sorosozott us egyet – ezzel a nyilatkozatával mindent világossá tett:

Kósa Lajos elismerte, hogy a Belügyminisztérium használta a Pegasus nevű kémszoftvert

 

 

az eredeti hír itt elérhető