Kevésbé lesz betondzsungel jellege a Tócóvölgybe tervezett lakóparknak, de így sem örül neki mindenki

2021.10.21

Csütörtöki ülésén döntött a debreceni közgyűlés: megépül az önkormányzati tulajdonban álló lakópark a Tócóvölgyben – jelentette be közösségi oldalán Papp László.

A polgármester azt ígéri, lakóterület fejlesztése közben nem feledkeznek meg arról, hogy a környezet élhető legyen,

terveik szerint egy új, sportolási, pihenési, szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket is kínáló, 30 ezer négyzetméteres parkot is létrehoznak.

Gábor István főépítész az előterjesztésben úgy fogalmaz, az ideiglenes és állandó lakóként beköltöző munkavállalók hatására növekedni fog az ingatlanok iránti kereslet, ez pedig valószínűleg növeli majd a lakások és az albérletek költségeit is.

A kiegyensúlyozott lakhatási kínálat biztosítása ezért kulcsfontosságú a következő időszakban egyrészt ahhoz, hogy ne csak a napi ingázással legyenek elérhetőek a munkahelyek, másrészt az emelkedő ingatlanárak mellett fokozottan figyelemmel kell lenni, hogy a kevesebb jövedelemmel rendelkező háztartások is megfizethető lakhatáshoz jussanak, a lakhatás költségei okozta elszegényedés ne legyen jellemző a városra

– írja a főépítész.

A Tócóvölgy egy olyan településközpont, helyi központ, amely a nagyobb összefüggő és szerkezetileg kedvező elhelyezkedésű, intézményekben, helyi ellátó kereskedelmi, szolgáltató funkciókban gazdag vagy ilyen funkciók befogadására alkalmas terület – indokolta az előterjesztésben Gábor István.

Papp László az ülésen azt hangsúlyozta, hogy a kijelölt helyszínen nagy méretű zöldfelületet, parkokat kell létrehozni, a terület jellegéhez alkalmazkodva. Fontos szempontnak jelölte meg, hogy itt a beépítettségnek alacsonyabb szintűnek kell lennie, mint a jelenlegi lakótelepen. A polgármester szerint ez normalizálhatja a debreceni ingatlanpiacot, és elindulhat egy új bérlakásprogram is.

Azt is elmondta, több mint félmilliárd forintból épül óvoda a Tócóvölgyben. Óvodáink nem csökkenő létszámmal működnek, de a tócóvölgyi és tócóskerti óvodák megfelelően el tudják látni a feladatukat, ki tudják majd szolgálni a növekvő népességet – fogalmazott a polgármester. A közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban említette a Kishegyesi út teljes rekonstrukcióját, a Derék utcai csomópont átépítését, melynek új eleme egy jobbra kanyarodó sáv lesz kerékpárúttal. Úgy fogalmazott, a Tócóvölgy önálló bejáratot kap, csak gyalogos és kerékpáros közlekedés lesz a régebbi és az új rész között. A Kishegyesiről a Debreceni Terápiás Háznál is kialakítanának egy új bekötőutat.

A környezetvédelemmel kapcsolatban a polgármester megjegyezte, a Tócó mentén kb. két-két és fél hektár zöld sávot alakítanak majd ki, és ilyen sávok lesznek majd a régi és az új lakóövezet között is. EU-s forrásból és a Civaqua-keretéből létrehoznának egy 30 ezer négyzetméteres közparkot.

Az önkormányzati portál idézi Papp László reakcióját is a Momentumos Mándi László felvetésére, aki a Tócóvölgy helyett inkább a város déli részét látja alkalmasabb helyszínnek. A polgármester szerint önkormányzati területek ott csak a repülőtér mellett vannak, ami nem alkalmas erre, bár kisebb léptékű fejlesztések ott is elképzelhetők. Ezek sorában a Vértesi út irányából a repülőtér felé szeretnének majd kialakítani egy utat.

A Tócóvölgy fejlesztéséről szóló javaslatot a közgyűlés 23 igen és 1 nem szavazattal elfogadta.

“Nem adjuk a tócóvölgyi Nagyrétet!”

A  nemmel szavazó Mándi László közösségi oldalán azt írja, nem támogatja, hogy a Tócóvölgy melletti Nagyrét egybefüggő zöldterületének legalább felét lebetonozzák, és 1000 lakásos lakóparkot építsenek oda.

Az 1000 lakás legalább 2-3000 új lakó beköltözését jelenti. Ez egyrészt a már így is elviselhetetlen csúcsidei forgalmat fogja még tovább növelni. Másrészt pedig még tovább zsúfolja a környék bölcsődéit, óvodáit, iskoláit és orvosi rendelőit. Miközben az óvodai csoportok létszámát pont pár hete kellett mesterségesen a törvényben megengedett szint fölé emelnie az önkormányzatnak, mert már nem volt több férőhely a környéken

– írja Mándi, aki többedmagával az elmúlt napokban több száz itt lakóval beszélgetett, és online kérdőíves felmérést is készítettek. A tócóskertiek és tócóvölgyiek véleménye egyértelmű: nem lakóparkot, hanem gondozott zöldterületet akarnak a Nagyréten – vonta le ezekből a következtetést. A momentumos képviselő szerint egy fás ligetre van szükség, mely épít a Civaqua révén hamarosan állandó vizű Tócó-patakra, és az idelátogató debrecenieknek teljes körű természetközeli kikapcsolódást ígér.

Debrecennek valóban szüksége van új lakásokra, köztük új önkormányzati bérlakásokra. Ezeket azonban nem a Nagyrét zöldterületén, a Tócó-patak mellett, hanem a déli városrészben kell kialakítani. Itt számtalan rozsdaövezeti telek várja hasznosítását, és üres területből is rengeteg található. A Déli Ipari Park fejlődésével az új munkahelyek többsége errefele jön létre, így logikus, hogy a város új lakói is ide költözzenek, csökkentve az ingázás idejét és légszennyező hatását

– ismertette Mándi László, aki úgy véli, a városvezetést láthatóan nem érdeklik az itt élők igényei.

Fotó: Facebook/Papp László

az eredeti hír itt elérhető