Ellepték a darvak a Hortobágyot, idén különösen sok érkezett

2021.10.16

Az utóbbi 20 évben csak néhány esetben számláltak ennél több darvat, mint amennyi most pihen a hortobágyi vizes élőhelyeken.

A Hortobágyi Nemzeti Park beszámolója szerint több mint 130 ezer egyed ejtette útba a térséget idén ősszel.

Az igazgatóság természetvédelmi őrei folyamatosan figyelemmel kísérik a darvak jelenlétét, táplálkozó- és pihenőhelyeit a Hortobágyi Nemzeti Park térségében. A darvak az éjszakát sekélyvizű elöntéseken, lecsapolt halastavon töltik. Ezekre az alkonyati órákban szállnak be és napkelte körül repülnek tovább.

A madarakat kétféle módszerrel számolják:

Vagy távcsővel figyel őket, és így sokszor jó alkalom kínálkozik a csapatban lévő egyedek pontos számba vételére. Természetesen előfordul, hogy nincs mód a pontos számolásra, ilyenkor tíz madár térbeli kiterjedését “rávetítik” a csapat további részére, így pillanatok alatt meg tudják becsülni a csapat egész létszámát.

A másik módszer hajnalban zajlik: az első fényeknél, még a napkelte ideje előtt számolják meg a vízen pihenő madarakat. Ezen kívül lehet fotókat is készíteni a tavon pihenő madarak felé berepülve, a madarak zavarása nélkül, kellő távolságból, amelyeket aztán számítógépen elemeznek ki.

az eredeti hír itt elérhető