Érdekes levél Debrecenből: az egészségügyi dolgozók csak engedéllyel adhatják ki az ingatlanjukat

2021.10.13

A Debreceni Egyetem klinikai központjának részlegvezetőit levélben figyelmeztették arra, hogy az új jogviszonyban dolgozóknak más keresőfoglalkozásaikat, díjazásért végzett tevékenységeiket csak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ) előzetes engedélyével végezhetik.

A Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő által közzétett levél szerint ebbe a körbe mostantól a saját tulajdonú ingatlan bérbeadása is beletartozik.

Csodálkozunk, hogy nincs elég egészségügyi dolgozó?

– tette fel a költői kérdést a szakember.

A poszthoz hozzászóló egészségügyi dolgozók körében óriási a felháborodás. Említik, hogy a bérbeadás nem “keresőfoglalkozás” vagy “díjazás ellenében folytatott tevékenység”, hanem a bérleti díj önálló tevékenységből származó jövedelem, így semmi köze az egészségügyi szolgálati jogviszonyhoz, ezért az OKFŐ-nek sincs jogköre a hozzájáruláshoz.

Egy jogász arra is rámutat, hogy ez a jogszabály teljes félreértelmezése. A saját tulajdonú ingatlan hasznosítása – mint a polgári jogvszonyból fakadó tulajdonosi lehetőség – mióta bárminemű “tevékenység”? Ez a magántulajdonnal való rendelkezés olyan korlátozása, amit csak alkotmány – alaptörvény – írhat(na) elő – foglalta összes.

 

az eredeti hír itt elérhető