Lombgyűjtő zsákokkal szorítanák vissza az avarégetést Hajdúnánáson

2021.10.08

Az önkormányzat idén is biztosítja a lombgyűjtő zsákokat a lakosság részére jogos igény felmerülése esetén, melyekkel az avarégetést szeretnék visszaszorítani. A korábbi évekhez képest korlátozott számban áll rendelkezésre lombgyűjtő zsák, így az igénylés és a kihelyezés is szigorúbb feltételekhez kötött – tette közzé Hajdúnánás önkormányzata.

A közterületen lévő lombhullató fák által keletkezett zöldhulladékot az önkormányzat továbbra is ingyenes szállítja el a nagykörút, és főbb sugárutak szakaszain (Bocskai, Magyar, Nyíregyházi utca egyes részein).

Az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy mielőtt a kertekben avarégetésbe kezdenének vagy zöldhulladék gyűjtő zsákokat igényelnének gondolják át milyen más lehetőségek állnak a rendelkezésre.

Amennyiben nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezik:

Hajdúnánáson is megoldott a szelektív hulladékszállítás. Barna kuka ürítése idén még három alkalommal fog megtörténni, melyekbe elhelyezhetik a faleveleket és egyéb zöldhulladékot: október 15; október 29; november 12., november 26. és december 10.

Komposztálás a kertben
A nagyobb mennyiségben képződő zöldhulladék ingyenesen elhelyezhető a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (4220 Hajdúböszörmény, Czégényi útfél 01329/4 hrsz.) hulladéklerakó telephelyén (max. 100 kg-ig). Telefonszám: +36-52/710-613; Nyitva tartás hétfőtől péntekig: 08-16 óráig.

További lehetőség, hogy az önkormányzat szigorúbb feltételekhez kötötten számozott lombgyűjtő zsákokat biztosít azon lakosok számára, akiknél jogos igényként merül fel – ezeket a Közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik és biztosítják a csak korlátozott számban rendelkezésre álló számozott zsákokat.

Fontos kiemelni, hogy kizárólag az ingatlan előtt, a közterületen lévő lombhullató fák által keletkezett zöldhulladékot szállítják el. Amennyiben a zsákban gallyakat tesznek, a szállítást megtagadják és annak kell a szállításról gondoskodnia, aki odatette a zsákot.

A lombgyűjtő zsák (BigBag zsák) igénylésének menete:

1. A lakossági igények leadása Hajdúnánás Városi Önkormányzat Közterület-felügyeleténél személyesen, vagy telefonos 52/381-411 (133-as mellék) vagy 06 30 252 4204 bejelentés alapján történik.

2. A Közterület-felügyelet munkatársai – jogos igények felmérésének visszaellenőrzését követően – továbbítják a kérelmező nevét, címét a Közfoglalkoztatási csoport részére, mely egy központi adatbázisban kerül rögzítésére.
3. A kérelmező szerdai napokon délelőtt 8-12 óra között a Hajdúnánás, Bartók Béla krt. 27. szám alatti Önkormányzati telephelyen átveheti a nevére regisztrált, számozott BigBag zsákot.

4. A közterületre kihelyezett zöldhulladék gyűjtő zsákokat a Közfoglalkoztatási csoport munkatársai 2021. december 1-15. közötti időszak alatt szállítja el.

Kizárólag a Közterület-felügyelet munkatársai által biztosított, számozott zöldhulladék gyűjtő zsák elszállítása biztosított.

az eredeti hír itt elérhető