Vasút-villamos közlekedhet majd Nagyvárad és Debrecen között, de Nagyváradon erről még nem is hallottak

2021.09.14

Szeged-Hódmezővásárhely után Debrecen és a romániai Nagyvárad között is terveznek úgynevezett tram-train (vasúti villamos) járatot, de erről odaát még nem is hallottak.

A maszol.ro szerint Szijjártó Péter külügyminiszter tavalyi, nagyváradi látogatásán beszélt arról, hogy a magyar kormány fontosnak tartja a villamos vasúti összeköttetés megteremtését a két város között. A külügyminiszter azt is mondta, készek rá, hogy kormányzati forrásokat biztosítsanak a projektre.

Debrecen önkormányzata el is kezdett dolgozni a projekten, elkészíttette a megvalósíthatósági tanulmányt. Ennek értelmében a két város között nem hagyományos vasúti szerelvények, hanem úgynevezett vasút-villamosok (tram-train) járnának. Ezek a szerelvények olcsóbbak a hagyományos vonatoknál, és össze lehet őket kötni a villamospályákkal, így városon belül is tudnak közlekedni. Nem is lenne túl drága a kivitelezés, mert Biharpüspöki és Nagykereki között még megvan a vasúti töltés, azt csak meg kellene erősíteni, majd lefektenti a síneket.

A romániai magyar lap szerint viszont van egy kis bökkenő: Nagyváradot be sem avatták a tervekbe.

„Semmit nem tudok, engem senki sem keresett meg ebben a témában. Pásztor Sándor úr korábban szóba hozta, de ennyi”

– nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Florin Birta nagyváradi polgármester.

Pásztor Sándor, aki 2016 és 2020 között a megyei önkormányzat elnöke volt megerősítette, hogy 2018-ban szóba került a terv, érdemi intézkedés azonban nem történt. A megye, illetve a megyeszékhely pénzügyi erőforrásai ugyanis nem elegendőek a beruházáshoz, lehívható uniós forrásokat pedig nem találtak.

Fotó: Az első tram-train szerelvényt emelik a sínekre daruval a szentesi vasútállomáson 2020. január 9-én. MTI/Máthé Zoltán

az eredeti hír itt elérhető