Indul „az EU az egészségügyért” program

2021.03.26

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy ma hatályba lépett „az EU az egészségügyért” elnevezésű uniós egészségügyi cselekvési program. Az Európai Parlament és a Tanács által jóváhagyott program hatálybalépése jelenti az utolsó lépést abban a folyamatban, melynek célja, hogy 5,1 milliárd euró álljon rendelkezésre az egészségügyi rendszerek ellenálló képességének megerősítéséhez és az egészségügyi ágazatbeli innováció előmozdításához. „Az EU az egészségügyért” program jelentős mértékben hozzá fog járulni a koronavírus-járvány utáni helyreállításhoz: javítani hivatott az EU lakosságának egészségét, támogatja a határokon át terjedő egészségügyi veszélyek elleni küzdelmet, és elősegíti, hogy az erős európai egészségügyi unió kiépítésének keretében az EU felkészüljön és hatékonyan reagáljon a jövőbeli egészségügyi válságokra.
„Az EU az egészségügyért” az EU válasza a koronavírus-járványra. Nagy ívű és célzott finanszírozási program, mely a 2021–2027-es időszakra szól. Célja, hogy mindegyik uniós szakpolitikában és tevékenységben biztosítsa az emberi egészség magas szintű védelmét. Pénzügyi értelemben minden idők legnagyobb uniós egészségügyi programja, mely uniós tagországoknak, egészségügyi szervezeteknek és nem kormányzati szervezeteknek egyaránt finanszírozást nyújt majd.

„Az EU az egészségügyért” program célja, hogy:

  • javítsa az Európai Unióban élők egészségét;
  • védelmezze az uniós lakosságot a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekkel szemben;
  • elősegítse, hogy rendelkezésre álljanak, valamint hozzáférhetőek és megfizethetőek legyenek a gyógyszerek, az orvostechnikai eszközök és a válságkezelés szempontjából fontos termékek;
  • megerősítse az egészségügyi rendszereket, fokozza ellenálló képességüket és javítsa erőforrás-hatékonyságukat.

A programot egy új végrehajtó ügynökség, az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség hajtja majd végre, mely április 1-jén kezdi meg működését.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

az eredeti hír itt elérhető