9 és 7 éves gyerekekkel szemben követett el szexuális erőszakot – enyhítette büntetését a Debreceni Törvényszék

2021.03.24

Távmeghallgatás keretében 2021. március 23-án nyilvános ülésen hirdetett ítéletet a Debreceni Törvényszék annak a 25 éves vádlottnak az ügyében, aki két gyermekkorú sérelmére követett el bűncselekményt Hajdú-Bihar megyében.

A másodfokú bíróság két rendbeli 12. életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével és végeztetésével elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Berettyóújfalui Járásbíróság 2020. november 9-én meghozott ítéletét megváltoztatta.

A törvényszék a büntetlen előéletű vádlott

8 év 6 hónap fegyházbüntetését 7 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, míg a 10 év közügyektől eltiltását 8 évre enyhítette.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a bűncselekmény elkövetésének idején még 21 éves férfi 2016. szeptember elejétől 2016. október 13-áig terjedő időszakban szexuális cselekményeket végzett egy hajdú-bihari településen két gyermekkorúval, akik közül egyikük 9, míg testvére 7 éves volt. A fiatal férfi látásból ismerte a testvérpárt és a szüleit, egy utcában laktak. Az esetről a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 2018. februárjában szerzett tudomást, melyet követően feljelentést tettek a rendőrségen. A tanúkihallgatások és az ügyben beszerzett igazságügyi szakvélemények alátámasztották a bűncselekmény elkövetését, amit a bíróság elfogadott. Az eset azért tudódott ki csak később, mert a két kislány el akarta felejteni a történteket, ezért a szüleikkel nem beszéltek róla, majd részükre a hivatal a nehéz családi körülményeikre tekintettel gyermekvédelmi gyámot rendelt ki, továbbá nevelőszülőknél helyezték el őket, ahol elmondták a velük történteket. Ezt követően szerzett az esetről tudomást a gyámhatóság.

Dr. Kovács Péter a büntetőtanács elnöke indokolásában elmondta, hogy az elsőfokú bíróság a perrendi szabályokat betartotta, ügyfelderítési kötelezettségének eleget tett, a tényállása megalapozott, azonban az ítélete során két döntő tényezőt nem vett figyelembe.

Hangsúlyozta, hogy a járásbíróság az ítéletében az időmúlást nem vette figyelembe, pedig az döntő tényező, mivel a bűncselekmény elkövetése óta majdnem öt év telt el. Az enyhítő körülmények között az sem lett értékelve, hogy a vádlott az elkövetéskor 21 évesen fiatal felnőttnek számított, akinek a személyisége még kialakulatlan volt.

Ezen felül az igazságügyi szakértői vélemény szerint a vádlott, a gyengeelméjűség határát súrolja, de nem kóros elmeállapotú, ez azonban nem mentesíti őt a felelősségre vonás alól.

A büntetés célja a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el. Ezt szem előtt tartva a törvényszék úgy ítélte meg, hogy a büntetlen előéletű vádlottal szemben kiszabott 7 év börtönbüntetés arányos és a szankciónak kellő preventív hatása van. A bíróság döntése jogerős.

az eredeti hír itt elérhető