A Bizottság közel 40 millió euróval javasolja támogatni Magyarországon a koronavírus-járvány elleni sürgősségi intézkedéseket

2021.03.12

Az Európai Bizottság ma csaknem 530 millió euró összegű támogatási csomagot terjesztett elő, mely az EU Szolidaritási Alapjából fog pénzügyi támogatást biztosítani. A csomag 17 tagállam – köztük Magyarország – és három csatlakozásra váró ország számára nyújt majd finanszírozást a lakosság egészségének koronavírus-fertőzéssel szembeni védelmét célzó intézkedésekhez. A támogatás azoknak a közkiadásoknak egy részét hivatott fedezni, amelyeket a kedvezményezett országok egészségügyi védőfelszerelésekre és egyéni védőeszközökre, a lakosságnak nyújtott szükséghelyzeti támogatásra, valamint a betegség terjedésének megelőzését, nyomon követését és megfékezését célzó intézkedésekre fordítanak.
Magyarország a Bizottság javaslata értelmében 39 723 926 euró (csaknem 14,5 milliárd forint) összegben jut majd támogatáshoz a csomag jóvoltából. Ez az összeg tartalmazza a Magyarország részére már folyósított előleget, amely kb. 26,5 millió eurót tesz ki.

Ahhoz, hogy a kedvezményezettek hozzájussanak a Bizottság által ma javasolt pénzügyi hozzájáruláshoz, még szükség van az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyására.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).

az eredeti hír itt elérhető