A legjobb öt között a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara

2021.03.12

Bejutott a legjobb öt közé a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályázata a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2021. évi Szakképzés Díjának versenyén, innováció kategóriában – adta hírül a szervezet közleményében.

DUIHK 2021-es szakképzési díjának nyerteseit 2021. március 11-én hirdették ki egy online díjkiosztón.

A 2014-ben megalapított DUIHK Szakképzési Díj azon kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket méltatja, melyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált szakképzést Magyarországon. A Díj célja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szakképzési rendszer fejlesztéséhez, egyúttal ösztönözni kívánja a vállalatokat, hogy vállaljanak szerepet a szakképzés rendszerében, mert e képzés révén kölcsönösen előnyös módon kapcsolható össze a társadalmi felelősségvállalás a gazdasági előnyökkel.

A Szakképzési Díjat három kategóriában ítélik oda: motiváció, együttműködés és innováció. Ez utóbbi kategóriában azon kezdeményezések és megoldások versenyezhetnek, amelyek a magyarországi szakképzés tekintélyét, minőségét és eredményességét növelő gyakorlati megoldásokat, eszközöket és kezdeményezéseket tartalmaznak.

A HBKIK az innováció kategóriában indult a 2021. évi Szakképzési Díj versenyen, olyan multinacionális nagyvállalatokkal mérve össze magát, mint az AUDI Hungaria Zrt., a Penny Market Kft. és a FESTO AM Kft.

A HBKIK pályázatának témája a pályaorientáció VR eszközökkel és online jelenléttel való támogatása volt. A Kamara 2019-től alkalmaz a pályaorientációs tevékenysége során VR eszközöket azzal a céllal, hogy a digitalizáció eszközeivel minél több szakmát, minél több tanulóval ismertessen meg Hajdú-Bihar megye valamennyi településén. A VR eszközökkel támogatott pályaorientáció keretében a HBKIK eddig négy ágazat szakmáit ismertette meg a tanulókkal a virtuális térben (vendéglátás, építőipar, kreatív szakmák, gépgyártás).

Ezen túlmenően online pályaorientációs osztályfőnöki órákat és élő közvetítéses üzemlátogatást tartottak a Kamara munkatársai a pályaválasztás előtt álló tanulók számára. Ezekkel az innovatív kezdeményezésekkel a Kamara 2019-2020. során közel 3500 tanulót ért el.

A pályaorientáció hatékonyságának növelése mellett a Kamara tevékenysége azzal a távlati eredménnyel jár, hogy a tanulók az érdeklődésüknek, képességeiknek megfelelő szakmát választanak, ezáltal csökken a lemorzsolódás, biztosítottá válik a szakember-utánpótlás.

Az innováció kategória nyertese az AUDI Hungaria Zrt. lett.

A DUIHK Szakképzési Díj további kategóriáinak győztesei, valamint a pályázók köre a http://szakkepzesidij.hu/ weboldalon érhetőek el.

az eredeti hír itt elérhető