Zöld, fenntartható szemlélettel készült Debrecen idei költségvetés-tervezete

2021.02.24

A Debrecen 2030 stratégia határozta meg a 2021-es költségvetést, melynek célja, hogy a várost zöld és fenntartható módon fejlesszük – mondta sajtótájékoztatóján Balázs Ákos alpolgármester 2021. február 23-án.

A Debrecen 2030 stratégia kiemelt fejlesztései, amelyek 2021-ben megvalósulnak; a Zöld Város Program folytatása, a Zöld busz program, elindul a Civaqua-program, és a város fásítása folytatódik egy új véderdő kialakításával is.

Mutatja az elkötelezettségünket a város zöldítésére, hogy az idei költségvetésben szinte ugyanakkora összeget fordítunk zöldterületi kiadásokra, mint városüzemeltetési kiadásokra. Előbbire 2,95 milliárd forint, míg utóbbira 3,19 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szeretnénk, hogy Debrecen tiszta és szép legyen, ezért tavaly egy új, innovatív városüzemeltetési koncepciót alkottunk meg. Ennek és a városüzemeltetésben dolgozó kollégáinknak, valamint a szolgáltató cégek munkatársainak köszönhetően a vírushelyzet alatt is működni tudott a város. Az innovációt tovább folytatjuk ebben az évben:

  • tovább fejlesztjük a drónok használatát a parlagfűkommandó munkájában,
  • tavaly megkezdtük az előkészítését, és az idén bevezetünk egy informatikai rendszert, ami támogatja a városüzemeltetési munkákat, ehhez kapcsolódóan egy call centert is kialakítunk idén tavasszal
  • megtesszük az első lépést egy új közlekedési modell kidolgozására, amely dinamikus és intelligens közlekedésszervezést tesz lehetővé, és alapja lesz egy városirányítási központ létrehozásának

Az idei költségvetésben a közlekedési fejlesztésekre minden eddiginél magasabb összeget fordítunk: útépítésre 1,71 milliárd forint, nagyfelületű aszfaltozásra 680 millió forint, míg járdafelújításra és építésre 262 millió forint áll rendelkezésre.

Körforgalmakat építünk. A tavalyi évben elkészült a 47-es főúton a körforgalom a Déli Ipari parknál, idén megújul a Balmazújvárosi úton található körforgalom, és a 33-as főúton kettő, míg a 48-as főúton a Panoráma útnál egy új körforgalmat alakítunk ki.

Folytatjuk a Zöld Város Programot, mellyel első sorban a lakótelepeken élők mindennapjait szeretnénk szebbé, zöldebbé varázsolni.

Ebben az évben a zöld város program érinti:

  • a Tócóvölgyet
  • a Sóház városrészt
  • a Petőfi teret
  • a Tócóskertet
  • az Újkertet

Ezekre az idén 3,71 milliárd forintot költ a város, így hamarosan ezek a városrészek teljesen megújulnak, otthonos környezetet fognak tudni nyújtani az ott élő debrecenieknek.

A Tócóvölgy beruházása kimondottan érdekes, hisz itt a Zöld Város Programmal párhuzamosan egy extrém sportpark is épül, amely a sportolási lehetőség mellett egy érdekes és izgalmas találkozási pontja is lesz a fiataloknak. Erre a város 265 millió forintot fordít.

Folytatódik a 10.000 fát Debrecenbe program! A Papp László polgármester kezdeményezésére indult program részeként eddig elültettünk 3028 kisfát és 20.000 erdészeti facsemetét.

Nem állunk meg, az idén telepítünk – a LIFE programnak köszönhetően – egy 635 kisfából álló véderdőt a Vértessy kúriánál, és egy 90 kisfából és 20.000 erdészeti csemetéből álló zöldfolyosót a Tócó-patak mentén. A városrészi faültetések során pedig 2000 kisfát ültetünk el. Célunk, hogy egy zöldebb Debrecent adjunk át a jövő nemzedékeinek! Faültetésre összesen 163 millió forintot fordítunk.

Tavaly létrehoztunk 50 innovatív zöld buszvárót a környezetvédelmi munkacsoport javaslatára. Az innovációt idén is folytatjuk; a buszmegállókat telepítő céggel együtt kialakítunk egy napelemes és egy zöldtetős utasvárót.

A debreceniek már láthatták, hogy tavaly nagy számban újultak meg buszmegállók, ezt folytatjuk, az év végére összesen 223 új és korszerű utasvárót telepítünk.

A debreceniek tavaly 1 hónapon keresztül a Zöld Busz Mintaprogramnak köszönhetően kipróbálhattak egy teljesen elektromos autóbuszt. A Zöld Busz program keretein belül 12 új elektromos autóbusz beszerzését indítjuk el az ITM-mel közösen, melyek év végre érkezhetnek meg.

A közszolgáltatás más területén is kiemelten foglalkozunk a környezetbarát járművekkel: már márciusban munkába áll egy elektromos kukásautó. Az elektromos gépjárművel rendelkező debreceniek számára egy applikációt készítünk, ami kényelmesebbé és szabályozottá teszi az önkormányzati töltők használatát.

Debrecen 2030 program kiemelt feladata a fenntarthatóság, ezért 5 óvodában energetikai korszerűsítést hajtunk végre. Felszerelünk 153 napkollektort, ami 240,9 tonna/év CO2 károsanyag-kibocsátás csökkenést jelent, ezzel is javítva Debrecenben a levegőminőséget!

A felújításban érintett óvodák:

  • Görgey Utcai Óvoda
  • Sinay Miklós Utcai Óvoda
  • Mosolykert Óvoda kismacsi telephelye
  • Arany János Óvoda
  • Karácsony György Utcai Óvoda

Elindul a CIVAQUA program! A CIVAQUA program Debrecen környezeti állapotának javítását, a száradó Nagyerdő, az erdőspusztai tavak vízpótlását, a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztését hivatott biztosítani.

Az 1. ütemben a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül egy csővezetéken át jut el a Tócó-patakba, és így Debrecenbe. Ennek tervezését, közbeszereztetését és kivitelezését az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumban végzi el.

Ezzel párhuzamosan elindultak a 2. ütem tervezési és előkészítési munkálatai, hogy a vizet tovább vezessük a Nagyerdő fái felé, majd a Kondoroson keresztül a Fancsikai-tavakba és a Vekeri-tóba.

A tervezési folyamatot a zöld munkacsoport aktívan segíti! A munkacsoport együttműködésével a debrecenieket is bevonjuk a programba.

az eredeti hír itt elérhető