Emmi: csak akkor van hideg a baleseti intézetben, ha kint is nagyon hideg van

2021.02.14

Érdekes reakció a minisztériumtól.

A Népszava számolt be arról, hogy a baleseti intézetben annyira hideg van, hogy kabátban, sálban dolgoznak a nővérek és az orvosok. Az ablakok nem zárnak rendesen így a helyiségek kifűthetetlenek.

A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól a baleseti intézetben. A budapesti kórházban a Népszava értesülése szerint van, ahol tíz fok van, és pulóverben, sálban, valamint kiskabátban dolgoznak az orvosok és az ápolók. A kórház vezetése olajradiátorokat és pokrócokat szerzett az érintett épületrészbe, de a hideg maradt, miután az olajradiátorokat nem bírja el az elektromos hálózat. A gyermekosztályon a lap szerint a hőmérsékletet jelenleg két otthonról behozott olajradiátorral próbálják biztosítani, több osztályon, valamint orvosi szobákban, a sebkötözőben hasonló a helyzet. Egy másik szakdolgozó arról beszélt a Népszavának, hogy ő napok óta 8-12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában baleseti sérültek ellátása.

Az ATV Híradó megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát a Balesetiben uralkodó állapotokról. A szaktárca válaszában közölte, csak ehhez hasonló szélsőséges időjárásban jelentkezik a probléma, illetve ideiglenes megoldással be tudták fűteni a helyiségeket.

A 40-es években épült Manninger Jenő Baleseti Intézet épületét akkoriban Európa legmodernebb épületei közé tartozott. A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta azonban mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között, ezért a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést

– magyarázkodott válaszában a minisztérium. Leírták azt is, hogy

az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.

Mint írják, péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér leellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg elrendelték plusz elektromos fűtőeszközök üzembe állítását,

amennyit az elektromos hálózat elbír.

„Ennek hatására a jelenleg mért hőmérsékletadatok szerint az 5. emeleti nővérszobában 23°C, az északi kórteremben 21°C, a folyosón 22 °C van” – állítja a szaktárca- Közölték azt is, hogy „az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben felméri a kórházi épületek állapotát, és az elkészített kataszter alapján dönt a legszükségesebb infrastruktúra fejlesztések megvalósításáról.”

az eredeti hír itt elérhető