Orbán: kifejezetten ellenezném a további szigorításokat

2021.02.12

1860 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. 99-en meghaltak a járvány következtében. 3828-an vannak kórházban, közülük 299-en szorulnak lélegeztetőgépre. 310 448 embert már beoltottak, és több mint 388 ezer ember már hivatalosan átesett a betegségen – jelentette be péntek reggel Orbán Viktor, miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az elmúlt néhány nap nem csak hazánkban, hanem egész Európában kedvező tendenciák megfordulását eredményezte. A miniszterelnök a szakemberekkel is egyeztetett erről. Nincs egyértelmű válasz arra, hogy mitől fordult meg a trend, de ők azt gondolják, hogy a brit mutáció erőteljesebben van jelen.

Két görbét kell nézni, a matematikusokat is arra kérem, hogy ezeket mérjék be jól. Az egyik a tudományos, a másik, hogy mi az, amit az emberek tapasztalnak, mi az amit, még kibírnak”

– tette hozzá Orbán.

Kifejezetten ellenezném a további szigorításokat. Már van annyi vakcinánk, hogy a szervezett oltással együtt tudunk annyit javítani a helyzeten, hogy a rossz hatást ki tudjuk egyensúlyozni. Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, azt húsvétig be is tudunk oltani – hangsúlyozta.

A gyártók óvatosan hat hónapot mondanak arra, hogy meddig nyújt védelmet a vakcina, erre nekünk fel kell készülni, ezért a vakcinabeszerzésnek folyamatosnak kell lenni.

„A portyázókat és fürkészőket mindig mozgatni kell.” A kormányfő  úgy véli, hogy az Európai Unió jó konstrukciókat hozott létre, a baj az idő: az, hogy mikor van vakcina.

Abszolút számban a nyugati vakcina elégséges lenne, júniusban, júliusban, szeptemberben, de addig minden nap meghal száz ember, nem lehet viccelni.

A kínai vakcinával kapcsolatban Orbán elmondta: minden egyes szállítmányt megvizsgálnak, hogy az a konkrét szállítmány beadható-e az embereknek. Úgy látja jól haladunk, azt a feltételezést pedig visszautasította, hogy az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata relevánsabb lenne, mint a magyar.

Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni.

A jövő héten induló online konzultációval kapcsolatban elmondta, hogy péntek délután szeretné véglegesíteni a kérdéseket, öt vagy hat darab lesz. A védettséget igazoló okmánnyal kapcsolatban lesz majd kérdés. Ha az emberek úgy gondolják, hogy a védett személyek számára nagyobb szabadságot lehet engedni, akkor annak megfelelően fognak majd intézkedni.

Jön a vakcinaútlevél

A kisvállalkozásoknak szánják a 10 millió forintos hitelt

Fontos a bértámogatás is, illetve a 10 millió forintos kamatmentes hitel a kisvállalkozásoknak, amelyet csak három év múlva kell majd törleszteni. Orbán azt szeretné, ha mindenki, aki kéri, megkapja ezt a hitelt, és ha kell bővítik majd a rendelkezésre álló keretet.

az eredeti hír itt elérhető